In Azië zijn doerians geliefd, maar ook berucht om de onwelriekende geur die ze verspreiden. De vrucht bleek al meerdere keren verantwoordelijk voor evacuaties van gebouwen. Niet voor niets is het in Singapore verboden voor forenzen om de vrucht in het openbaar vervoer te eten.

Duitse wetenschappers achterhaalden waar die stank vandaan komt, schrijft ModernFarmer. Het zeldzame aminozuur ethionine blijkt de oorzaak.

Eerder onderzoek toonde al aan dat de geur afkomstig was van een chemische verbinding genaamd ethanethiol. Het was alleen nog niet duidelijk hoe de vrucht dit produceerde. Nu blijkt dat tijdens het rijpingsproces het ethionine gehalte toeneemt wat maakt dat de geur vrijkomt. Dat verklaart ook waarom de vrucht steeds sterker gaat ruiken naarmate die rijper wordt, aldus de onderzoekers.

In hoge doses blijkt ethionine ook giftig. De onderzoekers stellen ‘durianen’ gerust; een persoon van 70 kilo zou bijna 600 kilo vruchtenpulp moeten eten voordat de toxische niveaus worden bereikt die in dierstudies zijn vastgesteld.

De Universiteit van Sydney ontdekte dat de vrucht ook gebruikt kan worden voor energie-opslagapparaten om laptops en draagbare medische apparaten snel op te laden. De onderzoekers gebruikten afval van de doerian om het lichtgewichte, poreuze materiaal aerogel te maken. Aerogel kan weer als een bestanddeel van supercondensatoren gebruikt worden, een efficiënt energie-opslagapparaat.
ModernFarmer - We Now Know What Makes Durian So Stinky
  • Deel
Druk af