In Azië zijn doerians geliefd, maar ook berucht om de onwelriekende geur die ze verspreiden. De vrucht bleek al meerdere keren verantwoordelijk voor evacuaties van gebouwen. Niet voor niets is het in Singapore verboden voor forenzen om de vrucht in het openbaar vervoer te eten.
Duitse wetenschappers achterhaalden waar die stank vandaan komt, schrijft ModernFarmer. Het zeldzame aminozuur ethionine blijkt de oorzaak.
Eerder onderzoek toonde al aan dat de geur afkomstig was van een chemische verbinding genaamd ethanethiol. Het was alleen nog niet duidelijk hoe de vrucht dit produceerde. Nu blijkt dat tijdens het rijpingsproces het ethionine gehalte toeneemt wat maakt dat de geur vrijkomt. Dat verklaart ook waarom de vrucht steeds sterker gaat ruiken naarmate die rijper wordt, aldus de onderzoekers.
In hoge doses blijkt ethionine ook giftig. De onderzoekers stellen ‘durianen’ gerust; een persoon van 70 kilo zou bijna 600 kilo vruchtenpulp moeten eten voordat de toxische niveaus worden bereikt die in dierstudies zijn vastgesteld.
De Universiteit van Sydney ontdekte dat de vrucht ook gebruikt kan worden voor energie-opslagapparaten om laptops en draagbare medische apparaten snel op te laden. De onderzoekers gebruikten afval van de doerian om het lichtgewichte, poreuze materiaal aerogel te maken. Aerogel kan weer als een bestanddeel van supercondensatoren gebruikt worden, een efficiënt energie-opslagapparaat.
ModernFarmer - We Now Know What Makes Durian So Stinky
Duitse wetenschappers achterhaalden waar die stank vandaan komt, schrijft ModernFarmer. Het zeldzame aminozuur ethionine blijkt de oorzaak.
Eerder onderzoek toonde al aan dat de geur afkomstig was van een chemische verbinding genaamd ethanethiol. Het was alleen nog niet duidelijk hoe de vrucht dit produceerde. Nu blijkt dat tijdens het rijpingsproces het ethionine gehalte toeneemt wat maakt dat de geur vrijkomt. Dat verklaart ook waarom de vrucht steeds sterker gaat ruiken naarmate die rijper wordt, aldus de onderzoekers.
In hoge doses blijkt ethionine ook giftig. De onderzoekers stellen ‘durianen’ gerust; een persoon van 70 kilo zou bijna 600 kilo vruchtenpulp moeten eten voordat de toxische niveaus worden bereikt die in dierstudies zijn vastgesteld.
De Universiteit van Sydney ontdekte dat de vrucht ook gebruikt kan worden voor energie-opslagapparaten om laptops en draagbare medische apparaten snel op te laden. De onderzoekers gebruikten afval van de doerian om het lichtgewichte, poreuze materiaal aerogel te maken. Aerogel kan weer als een bestanddeel van supercondensatoren gebruikt worden, een efficiënt energie-opslagapparaat.
Je mag in het Singaporese openbaar vervoer überhaupt niet eten of drinken. En je mag er ook geen Doerian in meenemen.
Google weet alles, dus eens hier kijken:
In 2019, researchers from the Technical University of Munich identified ethanethiol and its derivatives as a reason for its stinky smell. However, the biochemical pathway by which the plant produces ethanethiol remained unclear such as the enzyme that releases ethanethiol.
hier
A study on the aromatic compounds in durian found 44 active compounds, including some that contribute to scents of skunk, caramel, rotten egg, fruit, and soup seasoning (4Trusted Source).
of hier
with a mass spectrometer and gas chromatograph, the team, led by Jia-Ziao Li, pinpointed 50 discrete compounds in the fruit responsible for its uncommon aroma.
ook
en
Wat geadviseerd wordt, is nooit een klein donkerbruin brokje trassie in je bagage naar de States mee te nemen. Kennen ze niet. Er bestaat van jaren terug nog altijd een horror-verhaal van een Nederlander die voor onderzoek meteen achter slot en grendel ging, waarna het brokje trassie zoek raakte.. Drugs !
Pas weken later dook het in een bureaulade op, en mocht hij vertrekken.
(In Bosnië werd 'de Neus' door Defensie ingezet vanwege een bijzonder goede neus, om massagraven op te sporen. Hij prikte met een dunne stalen lans in de aarde en rook er aan.
Maar wie ooit een kreng van een rat, hond of ree vond weet precies wat de geur is. Een geur die niet te omschrijven is, maar die je onmiddelijk herkent, al is het van decennia terug. Een soort walgelijke stopverfgeur, maar (oer-instinct ?) een waarvan de alarmbellen onmiddelijk af gaan.)
De geur is inderdaad moeilijk te beschrijven. Maar on je een idee te geven: toen wij eens een kleine voorraad doerian (50 gram, dubbel verpakt) hadden liggen voor een Odorama presentatie, raakte de restaurantmanager in paniek. Zij wist zeker dat we een gaslek hadden!
Misschien geeft dat een idee over de geur? Ons aardgas wordt "geparfumeerd" met tetrahydrothiofeen, dat is ook een zwavelverbinding. Het lijkt ook een beetje op een zoete lijkgeur. Was het niet E.P. Köster die de waarschuwingsgeur van ons aardgas mocht kiezen? Eens vragen of durian een inspiratie was...
@2 Hans Pollemans : Waar lijkt de geur van een banaan op ? … Helaas, kan ik niet definiëren. Maar heel wat "blanken" vinden het niet te harden. In de toko's kan je een soort worst van durian paté kopen. Zeer zwak aftreksel van het origineel.