
Twee eenvoudige vragen:
- zou je dit product kopen?
- wat is het?
Toegevoegd (20:18h): Deze draad leidde tot een interessante reactie op twitter:
Dit is - helaas - puur verwarring creëren. Bedachte E-nummers aan natuurproducten toedichten. #manipulatie #voedingsindustrie @foodlog_nl
— Yildiz Celie (@abstractisme) January 19, 2014
Fotocredits: James Kennedy
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Niet veel tijd gehad om alle draadjes te volgen, maar dit is een heel interessante kwestie. Ook al is hij inmiddels ''opgelost''. Bij Merck kunnen we de meeste van de hierboven genoemde ingrediënten wel kopen, en dan in de juiste verhoudingen bij elkaar gooien. Niet flauw doen, ook alles wat Duke nog opnoemt, doen we er netjes in. Dan zetten we op het pak: Synthetische blueberry. Ik denk zelfs dat het Ik Kies Bewust logo er op mag? En dan is de vraag: wie van jullie zou dat kopen, wees eerlijk! Mogelijk die meneer van het voedingscentrum, maar verder? Ik niet in elk geval. Waarom niet? Ik koop ook geen muziek met vooral ruis; ik koop ook geen boek met in hoofdzaak losse letters. De samenhang is naar mijn mening een essentiële kwaliteit van alles wat ik eet. De focus op de samenstellende chemische ingrediënten is begrijpelijk, want je kunt de mensen ermee foppen. Zo kun je als verwerkende industrie de inkoopprijzen drukken en de winst maximaliseren. Toch zal niemand (denk ik) prijs stellen op een dergelijk synthetisch glas wijn bij de maaltijd. Stephan Peters: ik proef bij jou eigenlijk het minimaliseren van het belang van de menselijke smaak en emotie en beperking van interesse tot de chemische bestanddelen. Is dat een officieel standpunt van het voedingscentrum?
#45
Simone, je hebt gelijk voor wat betreft de AH bessen.
Ik denk dat AH een tijdje geleden als een van de eerste de blauwe bes bij zijn naam heeft genoemd. De andere supers zullen nog wel volgen, want afgelopen jaar zag het er elders zo uit:
Nettorama
EMTÉ
Spar
Sligro
Bosbessen zijn bijna zwart, onregelmatig van grootte en hebben niet die kenmerkende lichtgrijze waas.
#no. 25 Joep Goossens: Op het etiket van de verse blauwe bessen bij Albert Heijn staat: blauwe bessen, niet bosbessen. Op de drinkyoghurt (die staat toevallig in mijn koelkast) staat drinkyoghurt blauwe bessen. Deze etikettering is juist dus ik snap niets van de opmerking dat we het etiket zouden vervalsen.
Blauwe bessen worden in België en Frankrijk overigens ook onder de naam myrtillus verkocht.
Nog meer ingrediënten van de bosbes :
Dr. Duke's Phytochemical and Ethnobotanical Databases
Nog even terugkomen op de discussie of iets wel of geen E-nummers van nature kan bevatten, dat kan wel. Een natuurlijk product, hier de bosbes, bevat van nature inderdaad veel E-nummers, maar géén additieven. Wettelijk gezien is een E-nummer niets meer of minder dan een synoniem voor de naam. En dus bevat ook een natuurlijk product E-nummers. Uiteraard wordt een nummer pas toegekend als desbetreffende stof als additief gebruikt kan worden (INS nummer), en krijgt het er een E voor als de EU het ook goedkeurt. Dus hoewel additieven altijd een E-nummer hebben, is het formeel en wettelijk zo dat dat nummer ook geldt voor de natuurlijke versie. Maar verwarrend is het wel ja.