De rond Boston actieve League of Urban Canners (LUrC) beheert een 'stadsboomgaard' van meer dan 100 fruitbomen in stedelijk gebied. De meeste bomen staan in particuliere tuinen, maar je vindt ook bomen in parken en publieke ruimtes. De leden helpen met het snoeien, oogsten en het verwerken van het fruit tot bijvoorbeeld jam en cider.

Nadat een LUrC-lid een hoog loodgehalte in zijn bloed bleek te hebben, verwachtten de leden dat het stadsfruit hoge niveau's aan zware metalen zou bevatten. Daarom werkten wetenschappers van het Wellesley College samen met de organisatie aan een studie naar de risico’s.

Goed einde
De onderzoekers verzamelden 166 monsters van appels, perziken, kersen en andere stadsvruchten en -kruiden. De monsters kwamen van historische boerderijen, stadsparken en woongebieden. "Het bleek een verhaal met een goede afloop", zegt hoogleraar Dan Brabander. Er zat namelijk juist niet veel lood in het stadsfruit. De onderzoekers vergeleken de gevonden hoeveelheden lood met de toegestane hoeveelheden voor dit metaal in drinkwater. Het eten van stadsfruit bleek geen significante bron voor blootstelling aan lood.

De onderzoekers keken ook naar arsenicum in het fruit. In oudere boomgaarden gebruikten boeren loodarsenaat als pesticide. Tot zo ver is het gebruik van dit bestrijdingsmiddel in de LUrC monsters niet terug te vinden.

Voedingswaarde
De wetenschappers vergeleken ook de micronutriënten in het stadsfruit en in commercieel geteeld fruit. Ze vonden 2,5 keer meer calcium in stadse appels en perziken dan in hun commerciële tegenhangers. Ook zat er meer calcium en ijzer in alle geteste fruitsoorten. Bij een aantal soorten stadsfruit lagen bovendien de hoeveelheden van mangaan, zink, magnesium en kalium hoger.

Brabander denkt dat dit ligt aan de vaak verarmde commerciële grond waarop de bomen staan. De bomen van de bemonsterde bomen waren ook vaak ouder, waardoor ze mogelijk op heel andere dan conventionele manieren micronutriënten vinden en tot zich kunnen nemen. Verder onderzoek moet het mechanisme hierachter uitwijzen.

Dit betekent niet meteen dat al het stadsfruit veilig is, aldus Brabander. Lokale condities veranderen en je vindt antieke fruitbomen op onverwachte en soms hele vervuilde plekken, zoals naast grote wegen.

De onderzoekers presenteren de bevindingen tijdens de jaarlijkse vergadering van de Geological Society of America.

Fotocredits: ‘First harvest: sour cherries in Cambridge’, League of Urban Canners via Facebook
Dit artikel afdrukken