Er waren maar zo'n 1.000 gele hesje in Parijs te vinden dit weekend, dat meldt FranceInter. Soortgelijke aantallen waren te vinden in andere grote Franse steden, zoals Marseille, Rouen en Nantes. In Parijs bleken de hesjes zich vooral te richten tegen de media die hun nieuws ten faveure van de regering zouden brengen.

De redactie van Foodlog ontmoette afgelopen donderdagavond gele hesjes bij een afslag van de A9 in de regio Occitanie. Het was een sympathieke actie: de hesjes maakten het verlaten van de snelweg gratis; dat leverde een kostenbesparing op van ruim €20. Dergelijke acties vinden al sinds november plaats, inmiddels met instemming van wegenexploitant Vinci.

Franse sociologen en politicologen verwachten dat de gele hesjes-beweging na de feestdagen weer verder zal gaan. De zaak blijft gespannen, schrijft FranceInter.

Dit weekend voelde de Franse linkse kwaliteitskrant Le Monde zich verplicht excuses te maken omdat het blad president Emmanuel Macron met Nazi-symboliek zou hebben afgebeeld in zijn weekend-bijlage; dat vond in iedere geval parlementsvoorzitter Richard Ferrand. Volgens redacteur Luc Bronner van de krant ging het echter om Soviet-symboliek uit de constructivistische periode van de voormalige USSR. De krant maakte niettemin zijn excuses voor de misverstanden die mogelijk ontstaan waren.


FranceInter - Acte VII des "gilets jaunes" : une mobilisation en baisse mais des tensions persistantes
Reageer
  • Deel
Druk af