Het fabeltje is de wereld uit: matig alcoholgebruik is niet gunstig voor het hart. Een grote literatuurstudie laat zien dat voor zware, maar ook voor zeer matige drinkers geldt dat minderen gezondheidsvoordelen oplevert.
De resultaten werden gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift BMJ.

De J-curve ...
Het leek zo’n mooi geval van iets is beter dan niets. De achterliggende gedachte is dat het lichaam behoefte heeft aan slechts kleine hoeveelheden van sommige micronutriënten, vitaminen en mineralen. Helemaal niets is niet goed, een beetje is optimaal en meer is te veel. In een grafiek levert dat de bekende J-curve op, die laat zien dat het goede tussen de extremen ligt.

... gaat niet op voor alcohol
Maar het gaat niet op voor alcohol. Het leek een biologisch feit dat het drinken van enkele glazen alcohol per dag een gunstig effect zou hebben op het cardiovasculaire systeem. Voor de biologische oorzaak daarvan zijn verschillende verklaringen gegeven. Wat opviel was dat de meest positieve uitkomsten afkomstig waren van onderzoeksinstituten die in de buurt van belangrijke wijngebieden, brouwerijen en stokerijen lagen.

260.000 proefpersonen
Het onderzoek werd uitgevoerd door medewerkers van het Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania. Zij coördineerden een literatuurstudie door 155 wetenschappers van over de hele wereld. In dat onderzoek werd gekeken naar het alcoholgebruik en de gezondheid van 260.000 proefpersonen van Europese oorsprong.

In het bij zonder werd gekeken naar proefpersonen met het Alcohol Dehydrogenase 1B gen (ADH1B). Dat gen zorgt voor een versnelde afbraak van alcohol in het lichaam, wat leidt tot misselijkheid en andere ongewenste (kater)verschijnselen. Dragers van dit gen drinken aanzienlijk minder alcohol dan niet-dragers, begrijpelijk.

Het bleek na statistische analyse dat de dragers van het gen tien procent minder kans hadden op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en overgewicht.

'Alcohol altijd ongezond'
Dat rechtvaardigt volgens de onderzoekers de conclusie dat alcohol gebruik in welke mate ook altijd ongezond is. De Nederlandse bijdrage aan het onderzoek werd geleverd door promovendus Maarten Leusink, verbonden aan de Universiteit van Utrecht.
Dit artikel afdrukken