"Niemand weet de oplossing voor dit probleem op dit moment", vertelt Louis Winder van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord aan NH Nieuws. Werknemers van het getroffen bollenbedrijf zijn al dagen bezig om samen met een saneringsbedrijf de stukjes glas op te ruimen. Het gaat om ruim een miljoen vierkante meter grond. Het gebied wordt geheel met de hand opgeruimd.
Het glas is schadelijk voor koeien en andere grazers. Het eten van deze stukjes kan, net als zwerfafval, maagbloedingen veroorzaken. Dat kan direct bij het begrazen gebeuren of later door meegekomen glas bij ingekuild gras. In Flevoland mochten boeren in de omgeving niet oogsten en moesten hun dieren binnenblijven. Inmiddels mogen ondergrondse gewassen weer worden geoogst.
"Niemand heeft daar nog over nagedacht", aldus Winder. Hij pleit voor snel overleg en protocollen. "We zien steeds meer schuren en loodsen met zonnepanelen. Ik denk dat we daar landelijk onderzoek moeten doen of dat wenselijk is en dat we tot protocollen moeten komen hoe daar mee om te gaan bij brand." Er is nu niets geregeld over wie de schade moet betalen.
Naar aanleiding van de brand willen Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Agnes Mulder (CDA) van minister Carola Schouten weten wat ze gaat doen om vervuiling van landbouwgrond door zonnepanelen die in brand vliegen tegen te gaan.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat ik hoor van verzekeringsmensen, is dat de schadelast van brand door zonnepanelen nogal hoog oploopt. Inderdaad i.v.m. installatie- en constructiefouten, ook leven er twijfels aan de verwachtte levensduur en daarmee een mogelijk teruglopende kwaliteit / veiligheid. "Uit elkaar vallen na 15 jaar", zei iemand. Assuradeuren overleggen en overwegen om de zonnepanelen uit de standaardverzekering "te gooien" en apart te laten verzekeren.
#7 Wiechert
Zonnepanelen bevatten geen gereduceerd silicium (silaan, SiH4), maar silicium (Si). In tegenstelling tot het uiterst brandbare silaan, is silicium inert. Silaan wordt gebruikt als uitgangsmateriaal voor het bereiden van hoog-gezuiverd silicium dat in zonnecellen wordt toegepast.
Dick, de tot nu toe bekende zonnepaneelbranden zijn inderdaad het gevolg geweest van fouten in de bedrading. Hoe dat zit weet ik niet. Mijn opmerking slaat inderdaad op een intrinsic probleem . Het komt weinig voor, maar ook weinig mensen realiseren zich dat.
Ik heb hierover contact gehad met een verzekeringsexpert, maar zijn antwoord was: je hebt gelijk, maar het komt zo weing voor dat het voor een verzekering geen probleem is.
Echter recent heb ik bij vrienden, die in een penthouse wonen en zonnepanelen op hun dak hebben, van hun gehoord dat kraaien op die panelen scherpe steentjes laten vallen (van grote hoogte), Als door deze actie de deklaag over het gereduceerde siliciumoxide kapot gaat dan wordt het wel een groot probleem.
#7 Wicher, ik zocht op fire + safety + solar + panels en ontdekte dat er inmiddels goed gedocumenteerde rapporten zijn over brandgevaar en inderdaad explosies. Die wijzen echter vooral in de richting van installatie- en constructiefouten rond met name de bedrading. Jij wijst op een intrinsiek chemisch gevaar van het paneel zelf.
Als het waar is, is dat nogal wat omdat sprake zou zijn van de aanvaarding van een groot risico.
Kan chemicus en solar energy liefhebber Wouter de Heij instemmen met het gesignaleerde gevaar?
De onwetende zal de slaaf van zijn passieve hartstochten (passies) blijven en ongelukkig eindigen.
B. Spinoza.
Wat drijft ons, jou en mij? Een inmiddels overbodige en zinloze vraag in een zelfgecreëerde louter probleemgestuurde onvrije wereld van liefdeloos en lichaamsvreemd verdunnen, pappen en nathouden.