Stukjes blauw glas met ijzerdraad vervuilt akkers en grasland rondom een bloembollenbedrijf in het Noord-Hollandse Moerbeek. Een brand op 30 juli verwoestte niet alleen 2 loodsen met de nieuwe bollenoogst van het bedrijf, maar ook de zonnepanelen op het dak. Met de enorme rookwolken verspreidde het lichte glas van de panelen zich in de wijde omgeving. Een soortgelijk scenario was er ook in Rutten in Flevoland. Daar ging een paar dagen eerder een schuur met zonnepanelen in rook op.

"Niemand weet de oplossing voor dit probleem op dit moment", vertelt Louis Winder van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord aan NH Nieuws. Werknemers van het getroffen bollenbedrijf zijn al dagen bezig om samen met een saneringsbedrijf de stukjes glas op te ruimen. Het gaat om ruim een miljoen vierkante meter grond. Het gebied wordt geheel met de hand opgeruimd.

Het glas is schadelijk voor koeien en andere grazers. Het eten van deze stukjes kan, net als zwerfafval, maagbloedingen veroorzaken. Dat kan direct bij het begrazen gebeuren of later door meegekomen glas bij ingekuild gras. In Flevoland mochten boeren in de omgeving niet oogsten en moesten hun dieren binnenblijven. Inmiddels mogen ondergrondse gewassen weer worden geoogst.

"Niemand heeft daar nog over nagedacht", aldus Winder. Hij pleit voor snel overleg en protocollen. "We zien steeds meer schuren en loodsen met zonnepanelen. Ik denk dat we daar landelijk onderzoek moeten doen of dat wenselijk is en dat we tot protocollen moeten komen hoe daar mee om te gaan bij brand." Er is nu niets geregeld over wie de schade moet betalen.

Naar aanleiding van de brand willen Tweede Kamerleden Jaco Geurts en Agnes Mulder (CDA) van minister Carola Schouten weten wat ze gaat doen om vervuiling van landbouwgrond door zonnepanelen die in brand vliegen tegen te gaan.

Dit artikel afdrukken