In de Ondertussen van vrijdag 13 september valt mij op:

- Gisteravond werden voor de 29-ste keer de Ig Nobelprijzen uitgereikt voor wetenschap die ‘eerst aan het lachen maakt en dan tot nadenken stemt’, schrijft Trouw. In de categorie Geneeskunde won de Italiaanse farmacoloog Silvano Gallus met zijn serie onderzoeken naar de gezondheidsaspecten van pizza. Het eten van pizza zou volgens zijn onderzoek beschermen tegen kanker en ervoor zorgen dat je risico op een hartinfarct afneemt. Een Nederlandse inzending ging er met de prijs vandoor in de categorie Economie. De Nijmeegse microbioloog Andreas Voss ontving de prijs voor zijn onderzoek naar ‘vies geld’. Hij wilde weten in hoeverre bankbiljetten een rol spelen bij ziekte-uitbraken vanwege de bacteriën die ze bij zich dragen en overbrengen.

- In Engeland ontdekte de Independent een ‘gouden randje’ aan de vermoedelijk op handen zijnde no-deal brexit. Dan komt namelijk duty free shopping terug. In een reclamespotje van het Ministerie van Economie en Financiën van de Britse regering klinkt het: “Mensen die naar EU-landen reizen, kunnen bier, sterke drank, wijn en tabak kopen zonder dat er in het Verenigd Koninkrijk belasting wordt geheven.”

- Sinds gister wegen ze bij vliegmaatschappij Transavia niet alleen het gewicht van je bagage, maar ook het lichaamsgewicht van de passagiers. Wel vervelend als je een beetje zwaarder bent, maar het is voor de goede zaak. Zo kan - zegt de vliegmaatschappij - nauwkeuriger worden berekend hoeveel brandstof het toestel moet tanken. De achterliggende gedachte: iedere kilo extra gewicht in de vorm van ‘overbodige’ brandstof vraagt extra kracht en dus meer CO2-uitstoot dan nodig. In het geval van onvoorziene situaties waarbij een vliegtuig een extra rondje moet vliegen, kan het nieuwe beleid natuurlijk wel voor spannende momenten zorgen.

Ondertussen bericht de Telegraph dat bijna twee derde van de vliegtuigpassagiers wil weten hoeveel CO2 hun vlucht uitstoot.

Verder vandaag in het nieuws. Onze Zuiderburen zijn uitgeroepen tot ‘Europees kampioen pendelen met de auto’. Maar liefst 7 op de 10 Belgen rijden met de auto naar hun werk. Het kabinet blijkt de PAS-uitspraak onderschat te hebben. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten waar EenVandaag de hand op wist te leggen. Ambtenaren hadden niet gedacht dat de Raad van State de stikstofregeling van de regering aan flarden zou schieten en de verlammende gevolgen die dat voor heel Nederland zou hebben. Ahold Delhaize maakte vandaag bekend digitale schaplabels te gaan plaatsen in de Nederlandse winkels van Albert Heijn. Tegen het einde van het jaar zullen 100 AH-winkels uitgerust zijn met de elektronische prijskaartjes. Daar kloppen voortaan de prijzen altijd met die aan de kassa; Dat gaat soms immers mis.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is.
Dit artikel afdrukken