Weidegangfonds
Om weidegang verder te stimuleren roept Friesland Foods het Weidegangfonds in het leven. Vanuit het fonds wordt aan alle deelnemende veehouders die de melkkoeien van het voorjaar tot in het najaar laten weiden een financiële ondersteuning gegeven. Daarnaast wordt weidegang gestimuleerd door veehouders die weidegang niet of beperkt hanteren gratis gebruik te laten maken van deskundigen die de mogelijkheden voor weidegang op het bedrijf in kaart brengen en daarover adviseren.
Friesland Foods garandeert drie jaar lang een bijdrage van twee miljoen euro per jaar in het fonds om weidegang bij alle leden-melkveehouders van Friesland Foods financieel te ondersteunen. Het fonds wordt ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Wanneer het fonds is opgericht wordt het opengesteld voor andere zuivelondernemingen en hun melkveehouders. Het CBL en de Vereniging Natuurmonumenten zijn mede-initiatiefnemers van het fonds en steunen dit door hun naam eraan te verbinden.
Het Ministerie van LNV en de Rabobank verwelkomen het initiatief en ondersteunen de advisering vanuit het Weidegangfonds. Overheden, financiële instellingen en maatschappelijke organisaties zullen worden benaderd om aan dit fonds een financiële bijdrage te leveren.
Koeien in de wei
In 2005 liep in Nederland gemiddeld circa 85% van de melkkoeien in de wei. Een trend is dat een toenemend aantal melkveehouders de melkkoeien minder laat weiden. Vele factoren spelen daarbij een rol, zoals de toenemende omvang van de melkveebedrijven in relatie tot een te kleine huiskavel. Friesland Foods lanceert de weideganginitiatieven om melkveehouders te ondersteunen bij een bewuste keuze voor weidegang. Daarmee geeft zij gehoor aan de vraag van consumenten en maatschappelijke organisaties die graag koeien in het Nederlandse weidelandschap zien.
bron: Friesland Foods
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Cono's site bezocht.
Tjongejonge: zelfs de term hofleverancier is nep. Ze hebben die gekregen wegens "lang genoeg niet verdwenen", en niet omdat ze echt leverancier zijn van het hof.
Hoe dan?
Cono, de uitvinders van andere prachtnep - echte tenminste!
Mag dit eigenlijk? AOC betekent weliswaar niks of weinig in Ndl, maar ik kan me voorstellen dat het in Europees verband problematisch is.
Luister en huiver (van de site van Cono Kaasmakers):
Oudendijk is een merk dat alleen in België wordt verkocht onder andere bij Delhaize. Het is een Noordhollandse A.O.C. kaas. "Appellation d'Origine Contrôlé" (AOC). Dit betekent dat de kaas gemaakt is in de oorspronkelijke regio en dat het productieproces en -procédé voldoen aan strenge voorwaarden. Met het voeren van het predikaat AOC zijn kwaliteit en authenticiteit gewaarborgd.
Oudendijk, oorspronkelijk een dorpje verscholen tussen de groene landerijen in het hart van Noord-Holland is al eeuwenlang synoniem voor echt lekkere kaas. Sinds 1901 worden deze kazen op traditionele manier gemaakt uit de allerbeste melk en met zorg en liefde voor het eindproduct.
Traditionele rijping
Traditie en authenticiteit zijn uiterst belangrijk bij de productie van Oudendijk kazen. De menselijke inbreng is nog steeds bijzonder groot en ook het artisanale rijpen op houten planken wordt in ere gehouden. Samen met de kwaliteit van de ingrediënten brengt deze traditionele werkwijze kazen voort met een unieke smaak en consistentie.
De kaasmakers van Oudendijk
De producent van Oudendijk stelt kwaliteit boven kwantiteit. Door het in ere houden van de traditionele productiemethodes blijft het bedrijf trouw aan zijn unieke kwaliteitsvisie."
Prachtig allemaal. De naam is dus ontleend aan een plaats waar ooit kaas werd gemaakt, maar nu niet meer, waarschijnlijk. AOC is een van de Fransen gegapte term, zonder betekenis in Nederland, kennelijk bedoeld om aantrekkingskracht op Belgische potentiële kopers uit te oefenen. Hopelijk is het wel échte kaas....
Nick, over dat vergankelijke gaan we onze webgoeroe Marco Derksen eens vragen na te denken. Er is een nog nieuwerwetser ontwerp in de maak, maar ik ben bang dat het nog steeds niet helemaal aan jouw wensen tegemoet zal komen omdat het bepaalde 'zoek'-zoekvaardigheden vereist.
Kun jij aangeven wat een blog als dit (inmiddels een paar duizend boekpagina's lang als je alles zou printen) aan ' retrieval' zou moeten bieden?
Over je optimisme: ik ben net zo optmistisch als jij! Na nep en nog meer namaak, komt echt.
Ik vind dit een prima webplek, maar wel vrij onoverzichtelijk en snel vergankelijk.
Ik mag dan uit het brontosaurustijdperk stammen, die houding komt mij nu net zo van pas in mijn voedingscolumns.
Goed, nep dus. maar er is iemand in de distributiewereld die het zo'n goed idee begint te vinden dat hij het het neppen waard vindt?
Men nept hier iets dat 'nog' niet eens bestaat. Dan is er wellicht ook plaats voor het echte? Of ben ik weer hopeloos optimistisch?