Van kartonnen koffiebekers (met plastic laagje) op kantoor tot plastic bierglazen op festivals: het kabinet gaat het gebruik van plastic verpakkingen voor eten en drinken inperken. Vanaf 2024 zijn ze niet meer toegestaan; vanaf 1 juli 2023 moeten consumenten 'een bedrag' betalen voor plastic 'to go', ook in de supermarkt. Dat is een gevolg van Europese wetgeving voor wegwerpplastic.

Vanwege de milieudruk van zulke producten is het een logisch besluit, aldus Arnold Tukker van Universiteit Leiden. Maar je moet wel bedenken dat die druk snel afneemt, zodra we plastic hergebruiken. Dat blijkt nu nog lastig en duur en daarom wordt plastic doorgaans verbrand.

Plastic drinkt niet lekker en knijp je makkelijk kapot. Daarom mogen personeel en festivalgangers blij zijn met het verbod. Pinkpop gaat 'nu al' nadenken over alternatieven. Carnaval in Venlo moet volgend jaar al plasticvrij, straten bezaaid met plastic vindt het lokale bestuur niet meer te verkopen. Drammers over kosten snoert de gemeente Venlo de mond: "ook het opruimen kost mega veel geld". De industrie legt de schuld nog steeds bij het gedrag van de consument. Plastic is zelfs duurzaam te noemen als het maar niet weggegooid en gerecycled wordt.

Reageer
  • Deel
Druk af