Wouter Klootwijk zag een detail en vraagt zich af: als 77% van Nederland niet weet wat Vinkje betekent, hoe kan dan 85% het verschil tussen een blauw en een groen Vinkje niet snappen? Uitleg en meer cijfers graag!
Maar zoals zo vaak met cijfers en enquêtes blijf ik in verwarring achter.
77% of 85%?
Vraag duizend mensen wat het Vinkje betekent, dan zeggen er 770 het niet te weten. Dat zegt de Bond vanmorgen in een persbericht omdat ze het deden.
Dus weet 77 procent van het Nederlandse volk het niet. Zo worden dit soort cijfers uitgelegd. Onder meer door de NOS.
Maar als 77 procent van het Nederlandse volk het niet weet, hoe kan het dan dat 85 procent (van dezelfde 1000 ondervraagde mensen) zegt het verschil niet te weten tussen een blauw en een groen vinkje? Dan weet toch 85 procent van de burgers niet wat het vinkje betekent? Toch is dat zo volgens de Bond in hetzelfde persbericht.
Ik vraag het maar, want misschien kan een beroepsonderzoeker van consumentenopvattingen het hier even uitleggen.
Wat weet Vinkje zelf van betekenis?
En meteen ook het volgende. Een paar jaar geleden liet de vinkjesindustrie onderzoeken hoe bekend het vinkje was onder de mensen. Het bureau GFK kwam, na een paar straten aanbellen bij burgers, uit op ‘meer dan 90 procent’. Zo kwam het in de pers, hoewel nooit iemand de cijfers heeft gezien.
Heeft GFK indertijd verzuimd er bij te vragen of mensen ook wisten wat dat Vinkje betekent?
Tenslotte: hoeveel onderzoeksuitslagen in deze, zijn er de afgelopen 10 jaar dat het Vinkje bestaat, gepubliceerd en kunnen we ze op Foodlog naast elkaar leggen?
Fotocredits: screenshot campagne 'Weg met Vinkje', Consumentenbond
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En nu lees ik net dat het Vinkje toch weer voor een jaar is goedgekeurd.... . zucht...
Ik denk dat een zwart vinkje wel is toegestaan. Ik denk alleen niet dat er iemand is die dat begrijpt.
Dick Veerman En dan te bedenken dat dit zwarte vinkje op een gewone melkfles staat die in een gewone Nederlandse supermarkt gekocht is. Hoe zit het dan met het auteursrecht van het vinkje? Mag dat dan zomaar nagemaakt en anders ingekleurd worden? Het lijkt me dat de werkgroep "Ik kies bewust" die de kwaliteit van het Vinkje bewaakt dit merk toch ook vastgelegd heeft in het Merkenregister van de Benelux? Daarmee kunnen ze anderen die het Vinkje als merk gebruiken toch laten beboeten?
Anneke, je hebt gelijk: hier is de foto die je mailde. Ik denk dat het een nepper is waar de Vinkjes niet blij mee zijn.
Beste Dick, Toch heb ik een zwart vinkje 'gespot' op een pak melk. Jammer dat ik er geen foto van kan uploaden.
Zo zie je maar weer dat er soms ook zomaar een logo bij 'verzonnen' wordt, terwijl de 'hoeders van het vinkje' daar niet van op de hoogte zijn.
Ik kan me voorstellen dat het voor consumenten onduidelijk wordt met alle verschillende logo's in het logodoolhof. Het is mogelijk dat dat ook een oorzaak is dat het algemeen publiek zich ook niet verdiept in de betekenis van alle logo's.