De Leuvense hoogleraar Mia Leijssen onderzocht het geluksgevoel van een steekproef van 11.000 Belgen. Ze richtte zich met name op de effectiviteit van gelukstips. De deelnemers kregen dagelijks, wekelijks of helemaal geen gelukstips.

Leijssen constateert: "positieve interventies werken wel degelijk en zetten aan tot reflectie in de zoektocht naar geluk", aldus Knack. Leijssen constateerde dat 73% van de deelnemers hun kijk op het leven veranderde en dat 83% effectief ging nadenken over het leven.

Wat is een gelukstip?
Leijssen definieert een gelukstip als een heel concrete 'opdracht': overdenk vanavond in bed de dag van vandaag nog eens en benoem drie dingen waarvoor je dankbaar kunt zijn. Dat is in de eerste plaats een manier om een gevoel van dankbaarheid te creëren. "Dankbaarheid is bijvoorbeeld een van de eenvoudigste manieren om geluk en zinvol leven te bevorderen", aldus Leijssen. Door je te richten op positieve emoties, verlaag je bovendien je stressniveau en verbetert de slaapkwaliteit.

Foute focus en placebo
De focus van onze maatschappij op tekorten en dingen die fout lopen, leidt volgens Leijssen tot angst en stress, ofwel negatieve emoties. Zit je eenmaal in een negatief denkpatroon, dan ontwikkelen je gedachten zich als een sneeuwbal naar nog meer negatieve emoties. Die spiraal kun je stoppen door een gelukstip, die nét het hulpmiddel kan zijn om je tot andere - positieve - gedachten te brengen. Leijssen: "Ze geven je bij wijze van spreken een duwtje in de rug."
Dat duwtje werkt overigens niet bij iedereen. Vooral perfectionisten en mensen die lijden aan een depressie kunnen niet altijd omgaan met een positieve interventie. "Perfectionisten gaan zich snel weer focussen op wat er fout is in hun leven en hebben gemakkelijk kritiek bij de gelukstips. Depressieve mensen hebben een grondigere aanpak nodig dan wat je kan doen met standaard gelukstips", vult ze aan.

Leijssen vergelijkt de gelukstip met het placebo-effect. Volgens haar hebben dokters zich er vrolijk om gemaakt, "terwijl het ondertussen bewezen is dat het placebo-effect eigenlijk gaat over positieve emoties die stresshormonen verminderen en je weerstand tegen ziektes verhogen."

De ultieme gelukstip bestaat niet
Leijssen besluit: "Er bestaat niet zoiets als de ideale manier om gelukkig te worden. Die verschilt van mens tot mens. Ons onderzoek heeft geleerd dat mensen graag zelf keuzes maken om hun leven [zinvol] vorm te geven." Maar zelf bepalen waar je gelukkig van wordt, kan nog best lastig zijn in onze westerse maatschappij waarin geluk al snel wordt afgemeten aan het materiële.

Eén ding staat al jaren vast: minder stress en beter slapen maken minder dik.

Fotocredits: 'Hammock', Stuart
Dit artikel afdrukken