De nachtvorst van 21 en 28 april raakte heel Frankrijk. Van de Champagne tot in Spanje richtte de vorst, ondanks voorzorgsmaatregelen, schade aan. In De Standaard zegt Yann Le Goaster, directeur van de federatie van Bordeaux-wijnboeren: "Zo’n 30 procent van onze oogst zal vernield zijn. Er is geen regio die niet getroffen is." Dat zal betekenen dat een goede wijn van 2017 schaars en dus duur zal worden. Een tegenvaller voor de Franse en Spaanse wijnboeren.

Dat zal betekenen dat een goede wijn van 2017 schaars en dus duur zal worden
$10 miljard
Zulk nieuws is niet zeldzaam. Uit onderzoek door een multidisciplinair team van wetenschappers uit Australië en Europa blijkt dat de wijnindustrie jaarlijks meer dan $10 miljard verlies lijdt door natuurrampen en extreem weer. De onderzoekers bepaalden welke regio's welke typen risico lopen en hoe klimaatverandering daar weer zijn invloed op heeft. Dat resulteerde in een 'Global Risk Index for Wine Regions', die te vinden is op Winerisk.com. Meer dan 7.500 wijnregio's in 131 landen komen aan bod.

De wijnregio's van Mendoza en San Juan (Argentinië) lopen het meeste risico van alle wijngebieden ter wereld, gevolgd door Kakheti en Racha (Georgië), Zuid-Cahul (Moldavië) en Noord-west Slovenië. De wijngebieden Yaruqui (Ecuador) en Nagano (Japan) maken de top-5 vol.

De vastgestelde risico's vallen in vier categorieën.

Kou, vorst en hagel
Vrijwel alle wijngebieden hebben jaarlijks te kampen met hagelbuien; in Europa is deze categorie van oudsher veruit het belangrijkste risico geweest. Hoeveel schade kou en hagel aanrichten, hangt af van de groeifase waarin de druiven zijn en de diversiteit van de druivensoorten in een streek. Eén of een beperkt aantal soorten maakt een gebied kwetsbaarder omdat het de hele of het overgrote deel van de oogst kan aantasten. Volgens geofysicus James Daniell kunnen hagelnetten de schade beperken. "Kosten-batenanalyses laten over het algemeen zien dat de duurdere wijnen met hagelnetten te beschermen zijn, en dat een verzekering of goedkopere methoden te preferen zijn voor de andere wijnen", aldus Daniell.

Aardbevingen
Aardbevingen kunnen de hele infrastructuur van een wijngebied vernielen. De afgelopen jaren kregen Chili, Nieuw-Zeeland en de VS met aardbevingen te maken. In Chili ging in 2010 125 miljoen liter wijn verloren doordat stalen tanks niet aardbevingsbestendig bleken. Vergeet ook de schade niet als historische gebouwen of zeldzame wijnen verloren gaan en toeristen wegblijven. "Aardbevingsbestendige ontwerpen, stabiliserende maatregelen zoals quake wax, eenvoudige zip ties en andere verankeringen kunnen veel schade voorkomen", zegt Daniell.

Klimaatverandering
Volgens de onderzoekers heeft klimaatverandering zowel positieve als negatieve effecten op de wijnindustrie. Gebieden waar wijn zich thuis voelt zullen zich van de evenaar af bewegen naar zowel het noorden als het zuiden. "Britse, Canadese en Noord-Chinese wijngebieden zullen meer gaan produceren en hun marktaandeel en kwaliteit vergroten", voorspelt Daniell. Om die redenen nemen ook in Luxemburg, België en zelfs Nederland de wijnbouwactiviteiten toe. Wijnboeren passen zich aan het veranderende klimaat aan door andere druivensoorten aan te planten en het tijdstip van de oogst te verschuiven. Nieuwe rassen, innovatieve technologieën en manieren om insecten en ziekten te bestrijden, helpen hen daarbij verder op weg.

Bosbranden, overstromingen, vulkaanuitbarstingen
De onderzoekers keken ook naar de effecten van rookvergiftiging door bosbranden of de invloed van overstromingen. Een natuurramp zoals een grote vulkaanuitbarsting heeft waarschijnlijk de meeste invloed op de wijnteelt. De onderzoekers wijzen op de uitbarsting van de Tambora in 1815 waardoor er in 1816 'geen zomer' was. Omdat de atmosferische veranderingen, het gebrek aan zonlicht en de transportproblemen die een vulkaanuitbarsting met zich mee zou brengen, zouden er in zo'n geval nog wel grotere problemen ontstaan voor de voedselvoorziening zodat de ramp voor de wijnindustrie een beetje in het niet valt, merkt Daniell verontschuldigend op.
Dit artikel afdrukken