Dat berichten diverse Britse media, op grond van een analyse die is verschenen in de Britisch Medical Journal.

Verhoogd overlijdensrisico
Op zondag opgenomen patiënten blijken 15% meer kans te hebben om binnen 30 dagen te sterven dan patiënten die op woensdag opgenomen worden. Op zaterdag ligt deze kans op 10%. Per jaar zou het weekendeffect tot 11.000 extra overlijdensgevallen leiden, schrijft The Telegraph.

De onderzoekers analyseerden de data van 15 miljoen tussen 2013 en 2014 opgenomen patiënten in Engelse ziekenhuizen. Eerder deden ze dat voor de periode 2009-2010. Ook toen werd een associatie gevonden tussen opname in het weekend en een verhoogd risico op overlijden. Zelfs na correctie voor het feit dat weekendopnames vaak spoedgevallen, en dus ziekere mensen betreft (al dan niet na een avondje stappen), bleek het weekendeffect duidelijk meetbaar.
De onderzoekers geven als mogelijke verklaring op dat er in het weekend minder ervaren artsen dienst hebben en back-up medische diensten niet beschikbaar zijn.

In Nederland bleek de kans om binnen een maand na een weekendopname te overlijden zelfs 20% groter te zijn dan bij opname op maandag.
Ook in Nederland bestaat een weekendeffect
In een recent onderzoek, in juli gepubliceerd in BMJ Quality and Safety, vergeleken de onderzoekers 11 Britse, 5 Amerikaanse, 6 Australische en 6 Nederlandse ziekenhuizen. In Nederland bleek de kans om binnen een maand na een weekendopname te overlijden zelfs 20% groter te zijn dan bij opname op maandag. Voor Engeland lag de kans op 13%. De VS 8% en Australië laten geen aantoonbaar weekendeffect zien. De onderzoekers hebben daar geen verklaring voor.

Gemiddeld overlijdensrisico
In een editorial relativeert de epidemioloog Paul Aylin, (Imperial College London), de cijfers. Hij geeft aan dat een stijging van het risico met 10-15% niet betekent dat het totale overlijdensrisico hoog is.

Fotocredits: 'Dr. Breuder Nursing Lab Simulation 2013 28', COD Newsroom
Dit artikel afdrukken