Dit jaar herhaalt die kritiek zich vanuit milieuoverwegingen. Waarom een campagne voor vlees, terwijl vleesminderen juist de trend is?
"Wat VLAM doet, is niet meer van deze tijd. Vleesproductie is één van de grote vervuilers van onze planeet, het is dieronvriendelijk en teveel vlees eten is ongezond. VLAM zou enkel nog gezonde voeding mogen promoten,” zegt bijvoorbeeld de Vlaamse politicus Hermes Sanctorum. Op Twitter ontstond een 'steakrel' die zich uitstrekte onderwerpen als onverdoofd slachten en de Belgische normen en waarden.
Lokaal vlees
De campagne moet volgens VLAM de Belgische consument vooral aanmoedigen om voor vlees van eigen bodem te kiezen. Het gaat niet om het promoten van vleesconsumptie in het algemeen. Volgens tegenstanders van de campagne komt dat niet duidelijk naar voren in het reclamespotje. “Als je die televisiespotjes en het andere promotiemateriaal bekijkt, dan gaat het echt wel om promotie van vlees, punt,” zegt Sanctorum tegen VRT Nieuws. Dat het om lokaal vlees gaat wordt volgens hem pas aan het eind van de reclame duidelijk.
De bloggende Vlaamse hobbykok Sven Ornelis herinnert zijn lezers aan de twee kanten van vlees. Vlees goed is omdat het eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12 bevat. Tevens wijst hij op “de gigantische impact op het milieu” en de "onbegrijpelijk onethische" aspecten van onze vleesconsumptie. "Je kunt geen vlees eten zonder dat er een levend wezen voor dood gemaakt moet worden,” blogt Ornelis.
'Baas Over Eigen Maag'
Staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Migratie snapt de hele heisa niet. “Wat is er ongezond aan verse frietjes van de lokale patattenboer en een stukje gegrild witblauw? [een in België geliefd vleesras, HC] Zomerse herinnering. Stop de linkse betutteling. Baas Over Eigen Maag,” twitte Francken.
Ook in ons land spelen dezelfde tegenstrijdigheden. In Nederland merkte afgelopen week taalcolumnist en NRC-redacteur Japke D. Bouma op dat ook 'lekker duurzaam' vlees niet meer zo mag heten. Goed vlees past niet meer in hersens die tevens de boodschap vlees is slecht te horen krijgen. Daarom is ook goed vlees fout.
De ‘week van de steak en friet’ begint. Spa & Groen vinden het een schande. Ik vind het geweldig. Wat is er ongezond aan verse frietjes van de lokale patattenboer en een stukje gegrild witblauw? Zomerse herinnering.
— Theo Francken (@FranckenTheo) November 2, 2018
Stop de linkse betutteling. Baas Over Eigen Maag. #BOEMpic.twitter.com/1hhAwrO5cv
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Veel vlees is niet goed voor de gezondheid. Klopt, voor mensen ouder dan 25.
Veel vlees vraagt om veel areaal. Klopt, die omzetting is er (maar wij eten zelf nu eenmaal geen gras)
Vlees is dieronvriendelijk. Is hoogst arbitrair. Vanuit de voorstanders van deze stelling hoor je toch vooral projectie-argumenten. Vanuit tegenstanders smaakexcuses.
Vlees heeft een gigantische impact op het milieu. Nee dat klopt niet. Die waarheid zal waarschijnlijk nooit breed geaccepteerd worden, maar als onderdeel van de korte cyclus is er sprake van uitstoot en opname. Dan kun je alleen het verschil daartussen toerekenen aan de culprit. (IPCC)