In de Ondertussen van donderdag 2 januari vallen mij deze berichten op:

- bij een nieuw jaar horen weer nieuwe goede voornemens. Wellicht is je goede voornemen om meer te bewegen. Dat kan ook op je werk, aldus OOM Verzekeringen in het AD, want daar zitten we juist het meest. Ga eens wandelend vergaderen, doe een wedstrijdje traplopen met je collega’s en sta regelmatig op van je stoel. Zo kom je eenvoudig aan het advies van de beweegrichtlijnen.

- de meest verkochte auto van het jaar was vorig jaar een elektrische. Van Tesla’s Model 3 werden 30.000 exemplaren geregistreerd (NOS). Maar hoe weet je eigenlijk hoeveel je betaalt voor een portie stroom van de laadpaal? Volgens de NRC weet je dat niet en zijn de tarieven extreem ondoorzichtig en zelfs niet slim georganiseerd. De tarieven variëren van 20 cent thuis tot gemiddeld 66 cent onderweg (NRC).

- in Duitsland is de trein vanaf dit jaar goedkoper (Deutsche Welle). De Duitse regering besloot namelijk om de belasting op treintickets te verlagen van 19% naar 7%. Reizigers die meer dan 50 kilometer afleggen met Deutsche Bahn, betalen 10% minder voor hun ticket. Voorlopig geldt deze korting alleen als je van de ene vervoersregio naar de andere reist, maar over 6 maanden reis je door het hele land met korting.

Sinds een aantal jaar is Dry January een begrip in onze samenleving, maar ook Veganuary is in opkomst (The Independent). Volgens de gelijknamige organisatie achter dit initiatief doen er al ruim 300.000 mensen mee aan de maand veganistisch eten. Vandaag publiceerden we op Foodlog de opinie van Janneke van der Meulen, wereldkampioen kustroeien. Zij gelooft dat we gemaakt zijn om voornamelijk fruit te eten.

In Shanghai kom je op de zwarte lijst als je je afval niet scheidt (De Volkskrant). Spanje herplant bossen die in de afgelopen decennia zijn verdwenen (NOS). In Polen, het land met de grootste pluimveeproductie van de EU, is de vogelgriep uitgebroken op een kalkoenboerderij (Reuters).

Volgens scenariodenkers van de WUR zal Nederland over 100 jaar de helft minder landbouwgrond hebben, zal twee derde van het vee zijn verdwenen en telt ons land tweemaal zoveel bos. Dat gaat gebeuren in de strijd tegen de stijgende zeespiegel. Of het scenario ook waar wordt? Nee, zeggen de onderzoekers. Ze laten een ballonnetje op om Nederlandse beleidsmakers, bedrijven en burgers te laten nadenken over de toekomst van ons land. Trouw vertaalt dat denken in de kop over honderd jaar eten we wier en wonen we in ons houten huis; volgens de Volkskrant is Nederland in 2120 schoon en groen . Het denken leidt alvast tot heel uiteenlopende gedachten.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken