Rabbinge deed ook een uitspraak die verder gaat dan zijn functie:
Het is wel pijnlijk dat wij in het Westen een groot deel van het eten laten staan, terwijl er aan de andere kant van de wereld ruim 800 miljoen mensen ondervoed zijn.
Hierin wordt hij bijgevallen door Rutger Schilpzand van Schuttelaar & Partners, die vindt dat deze
Als Bordewijk een roman over moraalridders zou hebben geschreven, had hij ze Schilpzand en Rabbinge genoemd.
Moeten we allemaal voortdurend verontwaardigd zijn over de voedselsituatie in de wereld? Welnee, we hebben ook andere dingen te doen. Beroepsactivisten zijn verbaasd wanneer niet iedereen elk moment van de dag bezig is met hun stokpaardje. Maar zie ook het vorige punt. De overheid heeft het budget voor steun aan de derde wereld van de belastingbetaler afgenomen en waarom zou je je er dan nog heel veel tijd aan besteden? Evengoed staat bij televisierampen iedereen vooraan om extra te storten.
Waarom blijven we met zijn allen structureel te veel eten kopen en koken? ‘Dat komt door de individuele vrijheid die we hebben’, zegt hoogleraar Rabbinge. ‘Daardoor is de houding: ik doe wat ik wil. Het is allemaal verwend gedrag.’
Mijn vogel Idrom eet zo verspillend als het maar kan.
Hoe kan individuele vrijheid de oorzaak van crisis en ellende en gebrek aan respect voor eten zijn? In een dictatuur als Zimbabwe eet men het hele bordje leeg, maar er is geen oorzakelijk verband tussen de twee. In arme maar vrije gebieden eet men ook het bordje leeg. De partijbonzen in het Oostblok verspilden weer veel. Als je weinig voedsel hebt, waardeer je het eenvoudigweg meer en dictaturen zorgen meestal voor voedselcrises.
Tot slot: juist het verplicht moeten uitbesteden van liefdadigheid aan overheden en van de moraal landbouwhogescholen is oorzaak nummer 1 voor het minder verantwoordelijk voelen voor de rest van de wereld. Toen de kerken het nog in handen hadden, wist je waar elke week je donatie naartoe ging. En ook dat heeft maar beperkt geholpen. Gelukkig gaat Bill Gates nu full-time zijn miljarden besteden aan inentingen en scholingsprogramma's.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mensen moeten geen weekendboodschappen voor de hele week meer doen, maar dagelijkse.
Maar er is hoop! Rest. is een kunstproject in Wageningen. Op verschillende manieren verzamelen ze ingrediënten die meestal worden vergeten. Je kan bijv. je restjes bij hun inleveren. En dan genieten van een fijne maaltijd bereid door een chefkok. De tafels zijn torenhoog opgestapeld. Ik vind het een erg goed initiatief, daar moeten er meer van komen! Je kan alleen niet meer reserveren. Nee, ik ben geen medewerker of oprichter, gewoon enthousiast. http://www.therest.nl/
Een oplossing voor voor meer efficiëntie is het verkleinen van dinerborden, koelkasten, winkelwagentjes en voorverpakte porties. Amerikanen zijn deels zo dik omdat ze grote koelkasten hebben, maar die koelkasten zijn zo groot dat er ook nog spul over de datum gaat. Als ik hier mensen voor mij het karretje zie volgooien is er meestal sprake van een BMI in het oranje of rood. De maat maat is weg. Door minder te kopen, krijg je minder overgebleven voedsel en ook nog eens dunnere mensen.
Zou er ook maar 1 krant in een ontwikkelingsland zijn die het nieuws zou afdrukken dat wij mindervoedsel weggooien? Ik denk dat het de mensen daar geen biet interesseert. Alleen voor zover het iets oplevert (geldbesparing, minder verspilling van grondstoffen etc.), is afvalbeperking zinvol.
Brood! Natte swill - het chique woord voor afval - mag niet als het in aanraking is geweest met vlees. Maar brood kan prima: het is geen oud maar juist een heel modern concept van duurzaamheid.
Iemand een idee hoeveel ton brood we in Nederland iedere week weggooien terwijl het heel makkelijk naar de varkens te brengen is?
Sandor, ik ben iets jonger maar weet nog dat elke boer met varkens een kookketel op de deel had staan waarin allerlei afval van eten, slacht en land werd gekookt en aan de varkens gevoerd. Ik herinner em een verhaal van zo'n ketel die in de keuken boven het vuur hing en met een draaiboom door een gat in de muur naar de varkenstal werd verplaatst. Nog geen 20 jaar terug was er hier in de stad dagelijks een file, omdat een varkensboer met zijn tractor midden in de stad vaten vol keukenafval afval ophaalde bij een ziekenhuis in het centrum. Met alle ziekten zal het zo eenvoudig wel niet meer werken maar het lijkt me sterk dat daar nis op te vinden is. Bijvoorbeeld een gesloten afval systeem? Wellicht een idee voor Schuttelaar: eetafval met varkens- of kippenkeurmerk.