Wat 2022 ons gaat brengen is lastig te voorspellen. Dat we nog een tijd met corona blijven zitten, is onvermijdelijk. Wat ik heel erg hoop is dat we ons meer gaan richten op gezonde voeding. Voeding die gezond geproduceerd is en die weinig tot geen negatieve impact heeft op moeder aarde.

Ik had overigens ook verwacht en gehoopt dat we meer zouden waarderen waar we wonen, en dat we niet per se naar het buitenland op vakantie hoeven. Daar zat ik mis. Wonen op het platteland is een ultiem genot en natuurlijk niet iedereen gegeven. Misschien ligt het daaraan.
Er is hier lokaal voedsel verkrijgbaar, er is ruimte, rust en natuur. Daarom heb ik geen enkele drang om buiten Nederland op vakantie te gaan.

Niemand verbiedt je om in 2022 nieuwe kansen pakken of kansen creëren. Door open en eerlijk te communiceren en dicht bij jezelf te blijven, ontstaan ze vanzelf. Kansen die je kunt pakken of aan je voorbij kunt laten gaan. Doen wat bij jou past levert meer energie en positiviteit op. Dit ervaar ik op ons boerenbedrijf. We zitten in een flow en dit blijft zo in 2022. We gaan door, samen als team met ieder onze eigen mindset, creativiteit en discipline.

Ook in 2022 zullen we het weer niet kunnen sturen. Daar is niks mis mee want we moeten (helaas) met de neus op de feiten gedrukt worden: we vragen teveel van moeder aarde. Dat doet me pijn. Wij doen ontzettend ons best om zo weinig mogelijk te vragen, door een 100% grasgevoerd rantsoen aan te bieden, weinig CO2 uit te stoten en de kringloop gesloten te krijgen. Wij zijn maar een klein schakeltje in een lange ketting.

Ik hoop ontzettend dat boeren en consumenten dat gaan begrijpen.

Welmoed Deinum is een jonge Friese boerin. In Sondel boert ze samen met haar vader Sierd en moeder Joke Ensing op de Graasboerderij. Welmoeds zus runt geheel zelfstandig de boerderijwinkel met producten van eigen grond en andere biodynamische boerderijen.

Dit artikel afdrukken