Liederlijk gedrag van de rijken op aarde, zeg maar van ons hierzo, en van regimes van landen met voornamelijk arme mensen maar onwijze bestuurders, China, Rusland enzovoort, dat liederlijk gedrag heeft waarschijnlijk de huidige verandering van klimaat tot gevolg.

Maar nu andersom. Wie een beetje mooi weer gaat liggen spelen en een maatregeltje hier aankondigt en daar een plastic zakje minder uitdeelt, heeft geen benul van wat zich de afgelopen 80 jaar afspeelde.

Het gaat driehonderd tot duizend jaar duren, voor de boel weer op orde is
En men lijkt te denken dat het tij tussen nu en volgend jaar Kerstmis te keren is.

Geen sprake van. Niks van allerlei initiatieven, goed bedoeld, of ingegeven door marketingbelang, helpt. Het gaat driehonderd tot duizend jaar duren, voor de boel weer op orde is. (Nee, dat weet ik, onnozele journalist, niet van me eige, dat heb ik uit betrouwbare bronnen die daar wel akelig veel verstand van hebben).
Wat echt zou schelen (voor bewoners van deze aarde over een paar honderd jaar): nu al een samenleving inrichten die het zonder fossiele brandstoffen redt. En lekker neuken, maar zo weinig mogelijk kinderen, de komende eeuwen.

Maar u, lezer, gaat het niet meer meemaken, de omslag. En uw kinderen ook niet.

Fotocredits: werken de groene economie, UK in Italy
Dit artikel afdrukken