Nadat in de ochtend de gezonde effecten van groente en fruit waren besproken – van het moment dat ouders een kinderwens hebben tot het punt dat voeding medicijnen kan vervangen - lag de focus van het middagprogramma op het verhogen van de consumptie van groente en fruit. Hoe krijg je mensen zover?
Rol van de overheid
De overheid kan en moet hier een rol in spelen volgens de Britse onderzoeker Louise Colbing van het World Cancer Research Fund (WCRF). “Individuele verantwoordelijkheid werkt niet", zegt ze. "Wereldwijd neemt het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht en obesitas toe. Het is tijd dat de overheid gaat ingrijpen. Er is niets mis met een ‘betuttelende overheid’, de overheid moet voor de inwoners gaan zorgen.”
Het WCRF heeft 10 punten vastgesteld waarop de overheid actie kan ondernemen; het Nourishing Framework. Deze punten zijn onderverdeeld in drie speerpunten: voedselomgeving, voedselsystemen en gedragsverandering. De bij het Framework behorende database laat per land zien wat de overheid al doet. De Nederlandse overheid blijkt 4 van de maximale 10 punten te scoren. Dat is minder dan onze buurlanden België (6 punten) en Duitsland (5 punten). “Nog veel verbetering mogelijk,” concludeert Colding.
‘Convenience rules’ en ‘packaging stinks’
Maar niet alleen de overheid moet meer actie ondernemen, ook op het gebied van marketing is veel winst te behalen. Daarvoor pleitte de Amerikaanse Food marketeer John Stanton. “Consumenten letten op prijs, smaak en gezondheid, maar vooral ook op gemak en of iets hot en trendy is.” De verkoopcijfers van voorverpakte salade stegen vorig jaar met zo’n 12%, terwijl die van een krop sla afnamen met 8%. Complete salades verkopen nog beter; daarvan kochten mensen in 2016 31% meer dan in 2015. “Convenience rules, je kunt het niet te makkelijk maken. Denk maar eens aan de lipjes waarmee je blikjes kunt openmaken. Het bespaart nog geen minuut, maar het verkoopt als een gek”, illustreert Stanton.
Om groente zit alleen een folietje. Geen wonder dat mensen dat minder kopen dan die andere producten. Hebben we dan niets geleerd van M&M’s? Zij maken als geen ander hun product leuk en dat maakt mensen nieuwsgierigEen tweede punt wat hij aanstipt is dat de verpakking van groente en fruit veel beter kan. “In de supermarkt moeten die verpakkingen opboksen tegen de verpakkingen van snoep en koek, met de mooiste, meest aantrekkelijke foto’s en alle marketingtrucs. Om groente zit alleen een folietje. Geen wonder dat mensen dat minder kopen dan die andere producten. Hebben we dan niets geleerd van M&M’s? Zij maken als geen ander hun product leuk en dat maakt mensen nieuwsgierig.”
Stanton is er heilig van overtuigd dat mensen in de groente- en fruitsector zich niet alleen moeten bezighouden met goede producten, maar dat ze - vaak tegen hun gewoonte in - veel meer aandacht moet hebben voor sales, marketing en cijfers. “Winst opvoeren in de verkoop van groente en fruit betekent dat er meer groente en fruit verkocht wordt. Dat is voor iedereen gunstig.”
De toekomst heeft haast
Gezondheidsgroenteboer Rob Baan van Koppert Cress kreeg als laatste van de dag het woord. “We moeten echt naar een andere manier van eten en voeden toe. Groenten moeten de erkenning krijgen die ze verdienen. Consumenten, artsen, overheid en alle andere partijen moeten inzien dat we door anders te eten aan onze gezondheid werken en kosten van de gezondheidszorg kunnen drukken. Daar moeten we niet meer mee wachten, de toekomst heeft haast.”
"Didn't we learn anything from M&M's?" Voor groente en fruit is meer marketing nodig, zegt John Stanton #healthyfood2017 pic.twitter.com/5VMeYc15l4
— foodlog.nl (@foodlog_nl) September 8, 2017
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jan Peter,
Dan vergis je je inderdaad. Vanavond eten we bijvoorbeeld kip en ik eet ook vis.
Maar daar gaat het topic niet over.
Sytske, ja ik bedoelde jou, maar kan me vergissen.
Jan Peter,
Inderdaad als verklaring/reden/verontschuldiging.
Bedoel je mij met degene die geen vlees zou eten?
Astrid,
Zo ken ik er ook genoeg, maar dat mis ik dus in het artikel.
Zo mis ik ook wat 'men' als voldoende groenten en fruit ziet.
Stel dat ik eerder precies at wat het Voedingscentrum als advies gaf, dan eet ik sinds de nieuwe Schijf van Vijf plots te weinig.
O, ik snap het al: excuus, als in verontschuldiging, wordt verward met reden of verklaring.
Jij eet geen vlees, toch? Welk excuus heb jij om geen vlees te eten?