Allergieën komen vooral voor in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar, maar bij kinderen neemt het aantal probleemgevallen toe. “Zeker 35 tot 45% is allergisch,” zegt de eveneens Gentse hoogleraar Bart Lambrecht. Volgens hem leven we "alsmaar properder, waardoor we minder infecties en meer allergieën krijgen." Om kinderen beter te beschermen, zou Gevaert ze vaker willen blootstellen aan allergenen. "Net zoals opgroeien in een groot gezin of op een boerderij bescherming biedt, zo verkleint ook veel blootstelling aan allergenen de kans dat je allergisch wordt.”
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als we dan toch bezig zijn met hypotheses; ik zou een iets andere variant van hygiëne hypothese willen opwerpen. We hebben niet alleen minder algemene infectiedruk, maar van twee types specifieke infecties zijn we zo goed als verlost: TBC (mycobacterium tuberculosis en verwanten); en parasieten (eukaryote pathogenen, van malaria/plasmodium tot diverse soorten parasitaire wormen zoals schistosoma).
Vooral die parasitaire wormen zijn opvallend; het hele IgE/mestcellen systeem is gericht op het bestrijden van dit soort grote pathogenen. En welk systeem veroorzaakt allergieën? Juist.
Overigens is ook bekend dat juist mycobacterium spp chronische infecties veroorzaakt (maw. niet permanent geëlimineerd wordt) via immuunsuppressie. En allergie is een overactief (niet gesuppresseerd) immuunsysteem...
Het is een hypothese die nu al twintig jaar een hypothese is. Er lijkt meer te zeggen voor een 'natuurlijke' omgang met voeding. Die Zweedse boerderijstudie laat ook zien dat het vroeg aanbieden van vis, ei, appel en noten gerelateerd is aan minder voedselallergie. Wat in tegenspraak is met die andere hypothese; die laat/later aanbieden van vast voedsel propageerde ivm de darmdoorlaatbaarheid.
Opvallend trouwens, hoe lang hypotheses het uithouden zolang ze geen commerciële belangen doorkruisen.
Als alleen maar ervaringsdeskundige, pleit ik voor wat we de 'vethypothese' zouden kunnen noemen. Waar Connie in #5 ook op lijkt te hinten.
Het valt me op dat de immuunklachten zich bovengemiddeld vaak voordoen bij de 'grote eters'. En ook vaker bij de kinderen wat meer achterin de rij. Misschien dat de leeftijd/nutriële uitputting van de moeder ook een rol speelt?
Hierbij een verhelderende uitleg van de hygiënehypothese. Er wordt steeds meer bekend over hoe omstandigheden in de vroege jeugd invloed hebben op onze gezondheid als volwassene. Zie ook het Hongerwinteronderzoek. Fascinerend!
Tsja, ik ben ook met allerlei beesten opgegroeid, bij mij heeft het niet geholpen, sterker nog, voor ieder dier dat in huis kwam werd ik allergisch na een paar jaar.
Naast de zaken die eerder genoemd zijn is er misschien nog een factor: in recente jaren zijn er steeds meer mensen en kinderen met overgewicht. Vetcellen scheiden proinflammatoire factoren uit, misschien zou dat ook kunnen bijdragen aan de toename van mensen met allergische aandoeningen...
Ik ben inderdaad op een boerderij met kippen, honden, katten, koeien, varkens, paarden, modder, stof, insecten, vliegen, mest, hooi, stro, bos, bomen, groente met zand en slakken, kikkers, kikkerdril, poelen, slootjes met bijbehoren en rauwe melk drinken opgegroeid en heb nergens last van behalve als ik in een ruimte zit met een airco dan wordt ik snipverkouden