Toekomstige archeologen zullen onze tijd de ‘kippenbottentijd’ noemen, zoals wij over de steentijd spreken, voorspelt een groep Britse onderzoekers op de website van The Royal Society.

Als ze niets meer terug kunnen vinden van onze uitgebreide internetcultuur en de daaraan voorafgaande cultuur van papieren publicaties, zullen archeologen opmerken dat er over de gehele wereld vele miljoenen kippenbotjes opgegraven worden. Ze zullen narekenen dat het gedomesticeerde hoen sinds de middeleeuwen is verdubbeld in grootte en gewicht. Het vleeskuiken wijkt genetisch af, in de bouw van het skelet en de chemie van de botten. Er zijn er ook nog eens verschrikkelijk veel van: ieder uur van de dag zijn er 23 miljard kippen op aarde, met een gezamenlijke massa die groter is dan alle andere vogels op de wereld bij elkaar.

Daarom wordt het vleeskuiken, schrijven de onderzoekers van de Universiteit van Leichester, een blijvend teken van hoe de mens zijn omgeving aanpaste.

Wij leven niet in het antropoceen - het tijdperk van de mens - maar in de tijd van de Gallus gallus domesticus, de wetenschappelijk naam van de kip.
The Royal Society
  • Deel
Druk af