Wetenschappers hebben vastgesteld dat we in staat zijn via onze tong te 'proeven' of in iets wat we in onze mond stoppen koolhydraten zitten of niet. Koolhydraten, suikers, zijn onze belangrijkste energie-leverancier en de aankondiging dat we energie gaan opdoen - via onze tong - zet ons lichaam fysiek alvast aan tot hogere prestaties.

In het onderzoek, gepubliceerd in Appetite kregen proefpersonen steeds een slok om hun mond te spoelen van een van drie vloeistoffen: twee waren kunstmatig gezoet, een met en een zonder koolhydraathoudende suikervervanger, en de derde had geen zoetje maar ook geen koolhydraten. Dan moesten ze in een sensor knijpen als ze iets op een scherm te zien kregen. In de hersenen bleken de gebieden die met zicht en motoriek te maken hebben vervolgens bij de koolhydraathoudende slokjes 30% actiever te zijn.

De wetenschappers denken dat het signaal vanuit de mond de hersenen laat weten dat er extra energie aan zit te komen. Dit mechanisme zou ook een verklaring kunnen zijn voor het feit dat light producten minder verzadigen en dat sporters opkikkeren van een koolhydraathoudende drank - zelfs nog voordat hun lichaam die extra koolhydraten in energie heeft kunnen omzetten. Verder onderzoek zou moeten uitwijzen hoe deze 'koolhydraten-smaak' wellicht ingezet kan worden om kunstmatig gezoete voedingsmiddelen te ontwikkelen die 'net zo'n hedonistische ervaring opleveren als 'the real thing',' schrijft The Huffington Post.
Dit artikel afdrukken