In het onderzoek, gepubliceerd in Appetite kregen proefpersonen steeds een slok om hun mond te spoelen van een van drie vloeistoffen: twee waren kunstmatig gezoet, een met en een zonder koolhydraathoudende suikervervanger, en de derde had geen zoetje maar ook geen koolhydraten. Dan moesten ze in een sensor knijpen als ze iets op een scherm te zien kregen. In de hersenen bleken de gebieden die met zicht en motoriek te maken hebben vervolgens bij de koolhydraathoudende slokjes 30% actiever te zijn.
De wetenschappers denken dat het signaal vanuit de mond de hersenen laat weten dat er extra energie aan zit te komen. Dit mechanisme zou ook een verklaring kunnen zijn voor het feit dat light producten minder verzadigen en dat sporters opkikkeren van een koolhydraathoudende drank - zelfs nog voordat hun lichaam die extra koolhydraten in energie heeft kunnen omzetten. Verder onderzoek zou moeten uitwijzen hoe deze 'koolhydraten-smaak' wellicht ingezet kan worden om kunstmatig gezoete voedingsmiddelen te ontwikkelen die 'net zo'n hedonistische ervaring opleveren als 'the real thing',' schrijft The Huffington Post.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vera, je kunt hiervoor terecht op internet. Je vindt dan meestal links naar de macrobiotiek of professionals (diëtisten). Er zijn ook boeken te koop bij bol.com of te leen in de bibliotheek. Wil je deze leefstijl leren ontwikkelen dan kun je terecht bij het Kushi Instituut (streng in de leer) in Amsterdam, het Oost West Centrum (gematigd) in Rotterdam of Antwerpen (beveel ik aan). Je kunt ook 21 september a.s. mee met mijn wandellezing in Delft. Meld je dan aan op www.foodfestivaldelft.nl.
Interessant Fons, maar als ik het goed lees (titel van dit artikel) gaat het om zes smaken ('energie' is de zesde).
Kun je mij literatuur aanraden over koken volgens de vijf elementen theorie?
Jazeker, ik kook al jaren volgens de vijf elementen filosofie net als de Chinezen en Japanners. De 5 smaken zijn daar o.a. onderdeel van.
@Fons, hoe proeven die Chinezen en Japanners dat dan? Heb je voorbeelden en toepassingen?
Geweldig! Wetenschappers hebben iets ontdekt dat Chinezen en Japanners al 3000 jaar weten en toepassen. Nou, nou wat een ontdekking!