Doorgeschoten in de groei
De Raad van State heeft met de PAS-uitspraak echter een rem op de groei gezet. Een noodrem. Want we zijn, volgens de Europese regels die ons beschermen tegen onze eigen té explosieve groeistuipen, ons boekje té lang en té ver te buiten gegaan. We hebben de natuur jarenlang overbelast met stikstof. Daarom kunnen we niet langer struisvogelpolitiek bedrijven. We mogen de problemen niet meer voor ons uitschuiven. En je kunt er donder op zeggen dat we vandaag of morgen ook de rekeningen op ons bord krijgen voor de vervuiling van onze lucht, onze bodem en ons grondwater. Want ook daar zijn we doorgeschoten. Groei was het toverwoord. En telkens als er wat mis ging, was ‘dweilen met de kraan open’ het recept.
We gaan over op dubbel-doel-denken. Scharrelkippen onder zonnepanelen. Windwokkels op hoge gebouwen. Vleesvee als begrazers in natuurgebieden. Fruitteelt onder transparante zonnecellen in plaats van onder plasticKiezen en delen
De commissie Remkes, die de regering adviseert hoe het verder moet na de stikstofcrisis, draait er gelukkig geen doekjes omheen. ‘Niet alles kan’ is de veelzeggende titel van het onlangs uitgebrachte advies. Wat ons betreft mag die titel als kamerbrede banner op het Binnenhof komen hangen. Natuurlijk hebben we meer ruimte nodig voor wonen, voor werken, voor logistiek, voor onze voeding, voor natuur en recreatie en ga zo maar door. Want we zijn met steeds meer. Maar we krijgen er geen vierkante meters bij. Als je dan alle ruimteclaims van alle ambities bij elkaar optelt, komen we domweg ruimte tekort. Dus niet alles kan. Er zal ook ruimte ingeleverd moeten worden. Het zal links en rechts een tandje minder moeten. Het wordt kiezen en delen.
Dubbel-doel-denken
Maar als klein land worden we er steeds beter in om dit soort nijpende kwesties inventief op te lossen. We gaan ruimte multifunctioneel benutten. We gaan over op dubbel-doel-denken. Scharrelkippen onder zonnepanelen. Windwokkels op hoge gebouwen. Vleesvee als begrazers in natuurgebieden. Fruitteelt onder transparante zonnecellen in plaats van onder plastic. Er zijn legio mogelijkheden. En er komt er elke maand wel een bij.
Losgezongen van de bodem
Maar we kunnen natuurlijk ook ruimte creëren. We gaan de hoogte in of de diepte. In de stad is dat vanzelfsprekend voor bijvoorbeeld wonen en parkeren. Daar zien we ook steeds meer daktuinen, groene gevels en verticale kassen, waarin planten onder ledlampen groeien. Zo kunnen we natuurlijk in Nederland ook varkens en kippen gaan stapelen. Want zoals dit kabinet zelf constateert in het ‘Perspectief op de Nationale Omgevingsvisie’ is een groot deel van de intensieve veehouderij losgezongen geraakt van de natuurlijke omgeving en helemaal niet meer afhankelijk van de bodem.
En dan helpt het niet om een nota vol goede bedoelingen te stoppen, zoals de Metropool Regio Eindhoven nu doet in haar ‘Regionaal Streefbeeld voor ons landelijk gebied’varkensflats en kippenkrabbers
Maar een dergelijke ontwikkeling richting varkensflats en kippenkrabbers staat haaks op het fundamentele uitgangspunt van ons kabinet. De regering heeft - óók in het kader van onze klimaatplannen - juist gekozen voor circulariteit en kringlooplandbouw als richtinggevend perspectief. En als onze regering circulariteit dan, volgens de geest van de eigen Omgevingswet, inderdaad in samenhang met alle andere prioriteiten gaat concretiseren, dan zullen er scherpe keuzes gemaakt moeten worden. En dat betreft niet alleen het hergebruik van grondstoffen en energieën. Er zal ook helder afgebakend moeten worden welk deel van onze ruimte naar de toekomst toe begroot wordt voor welk van al die activiteiten en ambities. We zullen moeten kiezen en delen.
Lapwerk
En dan helpt het niet om een nota vol goede bedoelingen te stoppen, zoals de Metropool Regio Eindhoven nu doet in haar ‘Regionaal Streefbeeld voor ons landelijk gebied’. Een richtinggevend advies dat binnenkort aan de 21 raden van de samenwerkende gemeenten voorgelegd wordt. Het ontbreekt daarin echter aan een grondslag voor samenhangend beleid - ook al wordt het besef van de noodzaak van samenhang wel herhaaldelijk benoemd. Want ook als provincie, als regio of als gemeente kun je de ruimte maar één keer uitgeven. En als je het principe van circulariteit als uitgangspunt neemt, dan zul je daar in je visie structureel rekening mee moeten houden. Anders blijft het lapwerk.
Ruimteverkaveling op basis van behoeften
Wij pleiten, in navolging van onderzoeker Jaap Schröder van de WUR, voor een aanpak waarbij het gebruik van onze bodems en de kwaliteiten daarvan afgestemd worden op onze eigen behoeften. Dat betekent dat onze overheden samen met onze wetenschappers gaan begroten hoeveel ruimte we naar de toekomst toe eigenlijk voor alles nodig hebben.
Wij pleiten voor een aanpak waarbij het gebruik van onze bodems en de kwaliteiten daarvan afgestemd worden op onze eigen behoeftenDat levert percentages voor wonen, voor werken, voor logistiek, voor bos en natuur, voor recreatie, voor energie en ook voor voedsel. Daarbij moet je er vervolgens natuurlijk ook rekening mee houden welke gronden kwalitatief het best geschikt zijn voor welke doelen. En welke reststromen we kunnen benutten als veevoer. En hoeveel dubbel-doel we kunnen realiseren met graasvee, met scharrelvee op zonneweides en met natuurinclusieve landbouw. Maar uiteindelijk levert zo’n onderzoek duidelijkheid over de omvang van de veestapel die we op termijn nodig hebben om onszelf gezond te voeden, om onze eigen bodems vruchtbaar te houden en om onze afvalstromen optimaal te benutten. Dan weten we hoeveel varkens, kippen & koeien we ons op basis van circulariteit duurzaam kunnen permitteren. En waar we die het best kunnen houden. Zonder oerwoudsoja, zonder industriestallen en zonder subsidievergisters.
Vuurtoren op de horizon
Met zo’n onderzoek naar een nieuwe ‘ruimteverkaveling’ bied je beleidsmakers niet de zoveelste stip op de horizon, maar een richtinggevend baken. Een vuurtoren die onze samenleving door de mist van milieudruk en klimaatveranderingen de weg wijst naar een duurzame toekomst. Daarna is het zaak om in onze omgevingsvisies de huidige status quo helder in kaart te brengen. Om vervolgens samen met alle betrokkenen te bepalen welke beleidskeuzes we als principes gaan hanteren om een begaanbare koers naar die toekomst uit te stippelen. Vanzelf zal het immers niet gaan.
Op de zandgronden is een fors deel van het platteland nu vergeven aan de té geïntensiveerde veehouderij en daardoor ook vergeven van mest en emissies. Er zal droog en duidelijk opgeschreven moeten worden met welke transities we daar de balans gaan herstellen. Daar zullen harde maatregelen bij zitten. Maar het moet wel fatsoenlijk opgelost worden. Ook al kunnen we daar niet allemaal door blijven boeren zoals dat nu gebeurt. Evenmin als we het ons als burgers kunnen permitteren om voor een habbekrats vlees van weggooidieren te blijven kopen, waar de supers ons nu vrijwel dagelijks mee bestoken. Een dergelijke transitie vraagt ook op dit terrein om richtinggevende keuzes van de overheid. Maar dan bied je burgers, boeren en bedrijven wel een eerlijk perspectief. Duidelijkheid, ook voor de lange termijn.
Participeren aan de voorkant
Daarom roepen wij burgers, boeren en bedrijven op om bij te dragen aan de ontwikkeling van een Omgevingsvisie op duurzame grondslag. Participeren aan de voorkant bij de beleidsontwikkeling is nu eenmaal effectiever en efficiënter dan pruttelen en procederen aan de achterkant bij de uitvoering. Nu kunnen we voorkomen dat we straks opnieuw teruggefloten worden door de Raad van State. Maar nog veel belangrijker: nu kunnen we de koers zo wijzigen zodat we de problemen van nu niet langer afwentelen op de generaties na ons.
Brabants Burgerplatform
Cyril Hoevenaars en Frank van den Dungen
Dit artikel verscheen vandaag, donderdag 3 oktober, in ingekorte vorm ook in het Eindhovens Dagblad.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#5 Frank jullie willen heel veel, maar ook veel wat jullie willen bijt zich met mekaar. T moet duurzamer en beter en vervolgens wil je dubbeldoel dieren, die zijn nooit duurzamer.
Ook loze kreten heb je weinig aan, boeren die echt willen boeren, schaf 80% vd de regeldruk morgen af en elke boer zal zeggen dat hij weer kan boeren.
Verder zijn varkens allang onze vuilnismannen (en vrouwen), landelijk gezien bestaat 65% van het varkens-voer reeds uit reststromen.
Fatsoenlijke prijs voor fatsoenlijk vlees, dat kan met een mooi groot, super geregeld bedrijf, t is dan Remkes proof vlees, vind ik wel een aardige titel.
#5 Frank, #9 Eric, Jullie zijn net zo naïef als ik ben.(was) Ik heb namenlijk dezelfde opvattingen als jullie hebben, en heb ook geconstateerd dat er dan een bescherming moet worden opgerokken om ons land tegen de import van goedkopere waar uit landen waar men nog op ten koste van- productie vaart. De meesten hier op Foodlog hebben eerder vastgesteld dat kringloop niet kan en het ook niet gaat worden. Vandaar reacties als #6 en #7. Dergelijke respons, inplaats van ideeën hoe het beperkingsscenario op basis van beschikbare M2 zou kunnen worden waargemaakt, is het lot van idealisten. Wij leven in een maatschappij, waar formeel niet getornd mag worden aan regeringsuitgangspunten voor beleid die aantoonbaar niet haalbaar zijn. Ik zie echter helaas niet hoe de eerdere messcherpe analyses dat het regeringsbeleid niet deugt en kringloop landbouw niet uitvoerbaar is, nu via Foodlog ervoor gaat zorgen dat er een meer realistische koers wordt verkocht aan burgers.
Zelf heb ik em wel door inmiddels:
Superultra gemoderniseerde veehouderij met gaswassers, in varkensflats en kippentorens, voor de goedkope bulk die nodig is voor de immer groeiende bevolking.
Daarnaast, op een paar eilandjes in het stedelijk geheel, een paar Ot en Sien achtige bioboeren. Zij worden dan voor de grote massa het excuus Truus plaatje, die zwaar gesubsidieerd, dat klein deel bioproducten maken wat de massa op de interne markt wel wenst af te nemen en te betalen.
Input van soja en andere grondstoffen uit derde wereld landen?
Gaat gewoon door, (wel wat minder, voor die flats met dieren erin). Verbranding van menselijke mest, (waarin die grondstoffen uit het buitenland zitten?) Gaat gewoon door. Met alle milieu en kringloop doorbrekende consequenties van dien. Oplossing : Gaan we ook gaswassers op zetten.
De ministers weten dat ook wel, aldus commentaar wat ik kreeg op pogingen in jullie gedachten richting te pleiten. Ministers gaan dus gewoon het bovenomschreven scenario doen. Je mag het alleen niet benoemen. Goed onthouden dus: we praten over kringloop, maar doen het niet, omdat het niet kan. Niemand mag dat weten, dus de oplossing daarvoor is, zorgen dat er voldoende goedkoop voer blijft binnen komen dank zij de EU .
Veel succes met jullie initiatieven,misschien komen jullie er wel door.
#8 Marco, astu, JH agro
rapport effect zuur aan mest toevoegen
Duurzame omgevingsvisies?
KWh/m2 is een vuistdik boek (Dirk Sijmons, 2016) over de relatie landschap en energie vanuit Internationaal perspectief. Van dezelfde schrijver is het Nationale perspectief Energie en Ruimte (Sijmons et al, 2017). Een van de mooiste zinnen erin is dat “we het zullen moeten doen met de energie die zon, aarde en maan ons dagelijks leveren”. Energie is ruimte zeg maar. Nog steeds wordt in NOVI als in POVI de klimaatcrisis voornamelijk geframed als energietransitie. Materialen, kringlooplandbouw circulaire economie?
Ronald Rovers maakt er vriendelijk gehakt van in zijn boek Gebroken Kringlopen (2019) en legt zeer helder uit dat de menselijke kansenkaart bepaald wordt door... Juist, door materialen en grondstoffen. Zijn R/P gaat over de verhouding Resources en People. Dus hoe meer mensen, hoe dunner de spoeling. En we spoelen wat weg! Neem Stikstof. Ook raken grondstoffen uitgeput. Neem Fosfor.
In zijn R/P draait de menselijke kansenkaart om bronnen (resources). Die ‘volhoudbaar’ gebruiken vraagt evengoed energie. Bij de conversie daarvan komt CO2 vrij; CO2 is een gevolg-probleem. Net zo is verlies van biodiversiteit (Stikstof) een gevolg-probleem.
Overigens maakt niemand mij wijs dat Stikstof slechts ‘lokaal’ neerslaat. Lang geleden al bleek de verzuring van de Finse meren door ons te komen. Lang op de Veluwe gewoond dus ken vergrassing van zeer nabij. Woon nu op Schouwen-Duiveland (SD). Hier en langs de hele kust zie ik rigoureuze afplag-projecten. Ra ra, de overheersende wind staat Zuid-West. Biodiversiteit draait om allerlei lekkers. Neem Patrijsprojecten. Nee ik bedoel dat bij al al dat lekkers, Biodiversiteit valt of staat met de onderste laag van de voedselpiramide. Dus bodem (-leven) en verder alles dat kleiner is dan 2 cm . Als we zelf op de Rode Lijst zouden staan, begonnen we met dát te beschermen. Wat voor een Patrijs belangrijk is geldt nog meer voor ons. Als we eerst ‘ons eigen ding’ maar doen, komt ie vanzelf terug.
Maar naar goed gebruik schuiven we de gevolgen van CO2 en Biodiversiteit van ons af. Zo legitimeert het deftige instrument ‘monitoren’ (O-wet) even zo makkelijk 11,4 miljard subsidie voor biomassa. Betekenisloos is het niet. Want alle Omgevingsplannen (geen een uitgezonderd) bedrijven elders-planologie. Ergens nog wat resources waar ijs hoort te liggen, verder raakt elders behoorlijk op; we zitten al vol. Ook komt geen m2 bij. Iedere claim op meer ruimte (m2’s) is dwaas. Wel neemt ons aantal (P) neemt toe. Economische groei gaat of niet of anders ten koste van. Marokko bezetten om “onze” resource aan Fosfor veilig te stellen? Alles is bespreekbaar. Behalve economische krimp. Daar zijn we met z’n allen te slim voor. In jargon heet dat NIMBY. Herkenbaar?
Economische groei is niet ‘dweilen met de kraan open’. Was het maar zo! KWh/m2 zegt namelijk dat energie en ruimte een rechtstreekse relatie hebben. Energie plenty. Op zich dan. Want bij de conversie van grondstoffen/bronnen komt CO2 vrij. Verder draait het eerst en vooral om de blijvende beschikbaarheid van die bronnen. ‘Volhoudbare’ kringlopen dus. Economische groei en volhoudbare kringlopen? Forget it.
Ronald Rovers is daar erg helder in. De relatie R/P is haast een onmogelijke geworden. In plaats van plukken van wat je toekomt (economische groei), draait Rovers de zaak om en introduceert m2 oppervlak als bepalende maat. Omdat er geen m2 bijkomt, zullen we moeten kijken wat er op die m2 mogelijk is. En volhoudbaar. Hij schrijft vrolijk. Zijn overzicht is ook meer dan handig. Maar het inzicht dat het radicaal anders moet, is angstaanjagend. Ik was er zelfs depri van. Tot ‘H’ vrolijk opperde ‘de zin ván leven, is toch allereerst de zin ín het leven’. Tsja.
Op SD, mijn eilandje, hebben we ook een Omgevingsvisie. Het woord CO2 komt er niet eens in voor. Dus duurzame grondslag ho maar. Mijn bijdrage was een keuzemodel maken tussen al datgene dat de kwaliteit van de fysieke omgeving bepaald en ons euro-gepriegel. Dus naast euro-bedragen iets van een CO2- balans en Stikstof-balans. Zoiets haalt het natuurlijk niet. Toch zeer geachte participanten, zegt de O-wet samenhang te willen genereren. Maar als je zowel in NOVI, POVI als lokale OVI de hoofddragers van ons habitat niet eens benoemt, dat wat menselijk handelen mogelijk maakt … ahum, effe niet over nagedacht. Politieke schaamte bestaat niet. Wel landsbelang. En struisvogelgedoe door naar de gevolgen te kijken in plaats van de oorzaken. Laat staan die te benoemen.
Natuurlijk moet je dubbel-doel denken. Alles in de natuur werkt zo. Onze beschaving werkt nog niet zo. “Kiezen en delen” is daarom mooi gezegd. Toch zou ik zo’n richtinggevend baken liever vooraf creëren. De status quo in onze in onze omgevingsvisies helder in kaart brengen, betekent een keuzemodel maken. Letterlijk om te begroten (maar dan eens niet in euro’s) hoeveel ruimte we naar de toekomst toe voor alles en nog wat nodig hebben. De hoeveelheid m2’s is bekend. De input van energie (kwh/m2) idem. Ook onze resources bepalen is niet zo moeilijk. Er is redelijk veel onderzoek naar gedaan. De keuzes zelf, ja die zijn moeilijk.
Gister een aflaat gekocht voor uw mede huisgenoten? Prima. Maar mensen zijn ook diertjes. Poepen, piesen voortplanten, u weet wel. Tijd komt, tijd gaat. Ja ja. Ons voegen naar de werkelijkheid van systeem aarde gaat vanzelf. Of we moeten er wat aan doen. Maar om je dromen te realiseren, moet je eerst ontwaken. Als wake-up call zou zo'n keuzemodel flink kunnen helpen. Om te beginnen door á la Remkes koe en paard te noemen. En CO2 (energie/materialen) en Stikstof (Biodiversiteit) in dezelfde balans naast euro’s zetten. Voor de OVI's zou het een hele dappere daad zijn. Waarom dan? De tijd er rijp voor. Om burgerinitiatieven echt te ondersteunen; te schragen zelfs door nou eens wel concrete en actuele informatie te leveren. Moeilijk ja.
Maar ook weer niet. Op de pagina Aan de Slag [/https://toekomstschouwen-duiveland.nl/Aan_de_slag] van mijn eigen gemeente staat een eerste voorstel. Het ging in eerste instantie om een TU-voorstel om mogelijk hergebruik van energie in kaart te brengen. Een van de mogelijkheden was verder om de materiaalstroom te betrekken en onze CO2 output helder te krijgen. Vanuit andere richting wilde Rovers voor een zeer gering bedrag het eiland op CO2 door rekenen (energie- en materiaal stroom) inclusief een dag workshop eraan wijden. Ook dat is er niet van gekomen. Het is namelijk te confronterend. Voor bestuurders/beleidsmakers; zij beheren de kas. Hun voornaamste taak is immers heisa voorkomen. Wel heeft de raad de concept-OVI inmiddels teruggegeven aan B&W. Weg met die drommels gaat niet zomaar. Inwisselen zou voorlopig ook niks opleveren. Wat wel? God knows. In ieder geval steun ik burgerplatforms als deze.
Eric Odinot
06 51 36 36 56
Frank Luttels,
Wat bedoel je met Deense systeemen die goed werken en niet op de RAV-lijst mochten komen?
Frappant, volgens mij zijn er juist heel veel mensen op zoek naar goed werkende systemen.