Isoleren van de woning is "een beetje het vergeten kindje," constateert de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Al 7 jaar stagneren de uitgaven aan isolatie van de woning, terwijl de zonnepanelen en warmtepompen (en subsidies daarop) niet aan te slepen zijn, schrijft de NRC. Dat is onverstandig.

Van de 7,7 miljoen huizen in Nederland zijn er 5,6 miljoen die onvoldoende geïsoleerd zijn. Vanaf 1992 werd goed isoleren bij de bouw verplicht. Zou je alle oudere woningen isoleren, levert dat een jaarlijkse besparing op van 4,2 miljoen ton CO2. Dat is meer dan 3,4 miljoen ton CO2 die de 'gebouwde omgeving' moet besparen in 2030 volgens de klimaatafspraken.

"Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moet de CO2-uitstoot van gebouwen met 90% omlaag", zegt hoogleraar bouwkunde Wim Zeiler. Met zonnepanelen gaat dat niet lukken. Ook het gasvrij maken van woningen en wijken is de oplossing niet. Het sommetje is simpel: zonder isolatie blijft de warmtevraag even hoog. De enige manier om die - duurzaam - naar beneden te brengen, is isoleren.
NRC - Zonnepanelen? Nee, isoleer eerst je huis
Reageer
  • Deel
Druk af