Dat gevoel blijft hangen als je luistert naar het gesprek dat ik had met Christy van Beek, duurzaamheidsmanager van Bayer in Nederland.
Luister naar een gesprek dat gaat over het verschil tussen chemische en biologische middelen. Van de laatste soort zijn er inmiddels bijna evenveel, maar hun toepassing vereist meer precisie en brengt meer risico's met zich mee. Daarom is het gebruik ervan beperkt. En luister naar hoe Bayer zijn producten ontwikkelt en verkoopt. Volgens Van Beek mist er iets wezenlijks in het denken over de verduurzaming van de landbouw: samenwerken aan het bepalen van haalbare doelen en de juiste wegen daar naartoe.
Met hoogleraar Laurens Sloot sprak ik over de economie in de keten. Met Anya Pieroen van Nestlé sprak ik over de rol van de grote levensmiddelenindustrie in het midden van de keten, tussen boeren en supermarktorganisaties. Bayer behoort naast bedrijven als Syngenta, BASF en Yara tot het handjevol grote multinationals vóór het leger boeren in de wereld en levert hen via distributiepartners gewasbescherming en zaad.
Luister de podcast via Spotify of SoundCloud.
Deze podcast is de derde in de serie voor Foodlog Café op dinsdag 24 september. Vanaf september organiseert Foodlog iedere laatste dinsdag van de maand een diepgaand debat over actuele thema's in het voedselsysteem. Voorafgaand aan het debat publiceren we vier podcasts, zodat je goed voorbereid mee kunt praten! Het thema van het eerste Foodlog Café is: 'Zijn supermarkten de klootzakken in de voedselketen?' Zien we je op 24 september van 16.00 tot 18.00? Aanmelden kan hier.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toevallig hoorde ik vandaag een podcast van BNR, een interview met Heleen Herbert, CCO bij Heijmans over de duurzaamheidsambities van Heijmans. Vanaf minuut 8.
Fasten your seatbelts. Daar spat de visie, motivatie en ambitie vanaf. "niet afwachten, verleiden en laten zien welke oplossingen je hebt, ook als je opdrachtgever er niet direct om vraagt". Dat klinkt nét even anders dan Bayer.
Interessante podcast. Dat zeker. De invalshoek van " mislukte oogsten zijn niet duurzaam" is natuurlijk helemaal waar. Alle middelen die gebruikt zijn in de teelt gaan verloren, dus het aantal teelt-middelen per product gaat in het grote geheel omhoog, zoals meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, gereden tracktor kilometers, arbeidsuren enz.
De podcast was ook erg kort, logischerwijs veel te kort voor het grotere plaatje van meer duurzame landbouw zoals Gerard Oomen ook aangeeft in zijn reactie.
Het redden van oogsten mag bv niet ten koste gaan van vervuild water....We moeten ook naar waterkwaliteit kijken bv !
Zo'n dertig jaar geleden waten er al allerlei onderzoeksprojecten samen met boeren om te zoeken naar verlagen van input van middelen zonder teveel in te moeten leveren op de oogst. Dus zo snel gaat het allemaal niet.
Misschien kan Bayer medoen aan een campagne voor consumenten: Een Plekje en vlekje op uw groente of fruit is veiliger dan teveel gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.
Het best moeilijk om te begrijpen waarom een gewas in een vijandige wereld niet aangetast wordt. De aandacht gaat meestal uit naar wat een gewas kwetsbaarder maakt (erfelijke eigenschappen, krappe vruchtwisseling, compacte bodem, te zwaar of te weinig bemest, te donker weer, te weinig wind, te weinig voeding of overlevingskansen voor predatoren etc.) en biologische telers doen hun best de juiste voorwaarden voor hun gewas te scheppen. Het weer hebben ze niet in de hand, maar een niet te zwaar bemest gewas kan wat meer donker weer verdragen en zo verder. Er zijn inmiddels best wat biologische telers en bij hen gaat het meestal goed. Bij mijn weten wordt onvoldoende op grote schaal bij hen gekeken, onder welke omstandigheden het zonder middelen goed gaat en ook wanneer het net niet lukt. Juist onder de omstandigheden dat het net niet lukt, zouden die biologische middelen van Bayer reguliere telers kunnen helpen. Misschien ook biologische telers, maar hun ideaal blijft natuurlijk om het zonder te kunnen.
Frank, mijn vraag was natuurlijk waar je dat in het gesprek hebt gehoord. Je antwoord luidt 'dat vul ik zelf in'.
Ik vermoed dat Christy zal zeggen dat er maar 1 trein is waar iedereen samen in zit, ook die aandeelhouders. Daar is werk te doen in de vorm van een gesprek dat de muurtjes eens een beetje afbreekt. Jij bouwt ze wel degelijk meteen weer op, maakt er een spoor bij et tu l'envoies se promener.
Ten Broeke's column gaat over BBB. Maar als je het wilt weten: hoog over (ze is het onderwerp aan het ontdekken) maar probeert zich inderdaad geïnformeerd een oordeel te vormen. Ieder zichzelf respecterend columnist moet tegenwoordig een mening hebben over landbouw; omdat het een complex terrein is, valt het niet mee om er iets zinvols in plaats van de zoveelste gemeenplaats over te schrijven.
#24 Dick, "hoe weet je zo zeker dat Christy in een andere trein zit?"
Aandeelhouders bijvoorbeeld (en die gaan niet over mijn geld en mijn biodiversiteit die naar de knoppen gaat).
Ook: 'path-dependency', oftewel 'we kunnen niet anders, want dan....'
Je gaat niet even de auto eruit gooien (en daarmee de wegen, de pompstations, de olie-industrie) om een ander transportsysteem in te voeren.
Ik gebruik trouwens de treinanalogie niet om uit te sluiten. Misschien is het dezelfde trein, maar dan nog zitten er verschillende wagons aan, die een andere richting op gaan. Geeft niet.
Wat vind jij van de column van Asha?