In onze serie over wie verduurzaming betaalt, vertelt Van Beek over de zorgen van een bedrijf dat bekend is komen te staan als 'fout', maar dat 12,5% van zijn omzet investeert in de ontwikkeling van producten en diensten waarmee het, door naar zijn klanten te luisteren, de landbouw wil verbeteren. Ze legt uit waarom we ons zorgen moeten maken over flink teruglopende oogsten in de toekomst als de keten niet beter leert samenwerken om de landbouw te vergroenen.

Luister naar een gesprek dat gaat over het verschil tussen chemische en biologische middelen. Van de laatste soort zijn er inmiddels bijna evenveel, maar hun toepassing vereist meer precisie en brengt meer risico's met zich mee. Daarom is het gebruik ervan beperkt. En luister naar hoe Bayer zijn producten ontwikkelt en verkoopt. Volgens Van Beek mist er iets wezenlijks in het denken over de verduurzaming van de landbouw: samenwerken aan het bepalen van haalbare doelen en de juiste wegen daar naartoe.

Met hoogleraar Laurens Sloot sprak ik over de economie in de keten. Met Anya Pieroen van Nestlé sprak ik over de rol van de grote levensmiddelenindustrie in het midden van de keten, tussen boeren en supermarktorganisaties. Bayer behoort naast bedrijven als Syngenta, BASF en Yara tot het handjevol grote multinationals vóór het leger boeren in de wereld en levert hen via distributiepartners gewasbescherming en zaad.

Luister de podcast via Spotify of SoundCloud.

Foodlog Café@WFC
Deze podcast is de derde in de serie voor Foodlog Café op dinsdag 24 september. Vanaf september organiseert Foodlog iedere laatste dinsdag van de maand een diepgaand debat over actuele thema's in het voedselsysteem. Voorafgaand aan het debat publiceren we vier podcasts, zodat je goed voorbereid mee kunt praten! Het thema van het eerste Foodlog Café is: 'Zijn supermarkten de klootzakken in de voedselketen?' Zien we je op 24 september van 16.00 tot 18.00? Aanmelden kan hier.


Dit artikel afdrukken