Mohamed Hijri is plantkundig bioloog en professor aan de universiteit van Montréal. Terwijl Tinkebell zich liet steriliseren omdat ze denkt dat de wereld met een groot tekort aan fosfor komt te zitten, ontdekte Hijri de oplossing.



Fosforpiek in 2030
Hijri ontkent niet dat fosfor snel aan het opraken is. Integendeel. Hij voorziet dat we vanaf 2030 al met tekorten geconfronteerd zullen worden. Dat is een probleem omdat we zonder fosfor geen eten meer kunnen maken. Anders dan olie, is fosfor ook nog eens onvervangbaar. We halen fosfor uit mijnen en maken er kunstmest van. Daarmee hebben we zoveel mest dat we 7 miljard mensen kunnen voeden. Met alleen dierlijke mest of natuurlijke verrotting zou dat niet gaan. Het probleem is alleen dat we na de piek van 2030 ook niet meer genoeg kunstmest hebben om de mensheid te voeden. Vanaf dat moment zullen steeds grotere tekorten optreden. Aan het einde van deze eeuw zouden we zelfs helemaal zonder komen te zitten. Dat betekent voor onze soort en manier van leven het einde der tijden. We zullen verhongeren en heel ernstig in aantal worden uitgedund.

Leer de mycorrhiza inzetten
Maar Hijri heeft een oplossing. Die ziet hij in een piepkleine schimmelstructuur die zijn werk al 450 miljoen jaar doet, de mycorrhiza. De schimmel die in symbiose met de plantenwortel leeft, helpt de plant tot 5 maal effectiever met fosfor om te gaan. Als we die beter leren in te zetten, betekent dat dus heel simpel dat we 5 keer zoveel tijd hebben om nog betere oplossingen te verzinnen om het einde van onze tijd op aarde nog verder op te schuiven.

Fotocredits, Mohammed Hijri, still, telequébec
Dit artikel afdrukken