Als de mensheid niet binnen 2 jaar met een wereldwijd biodiversiteitsplan komen, zijn we straks de eerste soort die zijn eigen uitsterven documenteert. Met die waarschuwing laat Cristiana Paşca Palmer zich horen in The Guardian. Hoogleraar ecologie Louise Vet, de duurzaamste Nederlander volgens dagblad Trouw en als voorzitter verantwoordelijk voor het Deltaplan Biodiversiteitsherstel in ons land, twitte het nieuwsbericht van de Britse krant.

Palmer is directeur biodiversiteit van de Verenigde Naties. Het verlies van biodiversiteit is een silent killer. Voor de mens is de dreiging even groot als de opwarming van de aarde, maar de afname van de biodiversiteit is veel minder voelbaar. “Maar tegen de tijd dat je doorkrijgt wat er gebeurt, kan het al te laat zijn,” zegt Palmer. Daarom willen natuurbeschermers een biodiversiteitsverdrag dat net zo radicaal is als het klimaatakkoord van Parijs.

Deze maand komen 196 VN-lidstaten in Egypte bijeen voor de UN Biodiversity Conference. Daar zal het startschot klinken voor onderhandelingen die hopelijk op de volgende conferentie, in 2020, zullen leiden tot een wereldwijd biodiversiteitsakkoord.

Frankrijk ging de wereld voor met een radicaal plan dat de Franse biodiversiteit moet redden.


The Guardian - Stop biodiversity loss or we could face our own extinction, warns UN
  • Deel
Druk af