De inkoop van verse groente en fruit door de horeca steeg met 13% ten opzichte van 2016. Dat lijkt verheugend nieuws, maar is het niet omdat we er thuis juist minder van gingen eten. Ondanks adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, kochten Nederlanders vorig jaar 3% minder groente en fruit. Wel betaalden ze daar meer voor. Dat blijkt uit cijfers van het GroentenFruit Huis (GFH) over de consumptie gemeten in kilo’s.

Ondanks de volumedaling gaven we in 2017 2% méér geld uit aan groente en fruit. Deels zal dat komen door de toegenomen belangstelling voor biologisch. In de supermarkt gaven we 5% meer uit aan biologische groente en fruit. Daarnaast besteedt de consument ruim een derde van zijn groentenuitgaven aan voorbewerkte producten, goed voor 22% van het gekochte volume. De verkoop van maaltijdsalades steeg, maar het volume-aandeel is met 2% nog altijd klein. Volgens het GroentenFruit Huis zijn maaltijdboxen een beetje op hun retour. Het aantal kopers van een maaltijdbox daalde, 2% van de huishoudens kocht in het afgelopen jaar minimaal 1 keer een box.

Voedselwaakhond foodwatch wees deze week op Twitter op de toegenomen prijs van groente en fruit:

Tuinbouw
Er valt wel weer aardig wat te verdienen in de glastuinbouw in Nederland, schrijft de Telegraaf. Vooral vanwege prijsstijgingen en een toename van de export. De afgelopen drie jaar zat het gemiddelde inkomen van de Nederlandse tuinbouwsector in de lift. Lag het gemiddelde inkomen in 2013 nog op slechts €59.000, vorig jaar lag het op €243.000. Glasgroentetelers verdienden zelfs gemiddeld €325.000.

De omzet van groenten van Nederlandse bodem steeg met 5% naar €2,5 miljard. De fruitomzet steeg met 17% tot €0,8 miljard, aldus het GroentenFruit Huis. Zo was het voor telers van aubergine en tomaten een goed jaar. Telers van komkommer en paprika moeten onder de streep met minder genoegen nemen. Vorst in de bloeitijd zorgde met name in Zuid-Nederland voor lagere oogst van appels en peren. Toch steeg de omzet van de fruitproductie met 17% naar €0,8 miljard.

Groenten en fruit in beeld, jaarbericht 2017, GroentenFruit Huis
Bron: 'Groenten en fruit in beeld, jaarbericht 2017', GroentenFruit Huis

Import en export
De export van groente en fruit steeg met 2% naar €9,6 miljard. Duitsland vormt met 38% veruit de grootste afzetmarkt. De import van verse groenten en fruit steeg met 6% naar €6 miljard. Van alle geïmporteerde groente en fruit komt met 16% het meeste uit Spanje, daardoor had het extreme winterweer in Zuid-Europa veel invloed. Uit Zuid-Afrika halen we 14% en Chili 9%. Druiven, bananen en avocado's vormen de top-3 importproducten.

Dit artikel afdrukken