In de Ondertussen van maandag 27 januari vallen mij deze berichten op:

- twintig-twintig is onder meer het jaar van de Olympische Spelen in Tokio. Geheel volgens traditie wordt ook dit jaar de olympische vlam in Griekenland aangestoken met behulp van zonlicht en een parabolische spiegel. Normaal gesproken wordt de vlam vervolgens brandend gehouden met behulp van gas. De Japanners willen de Spelen zo duurzaam mogelijk organiseren, dus moet het gas plaatsmaken voor de waterstof-vlam (RTL). De CO2-neutrale vlam wordt (mogelijk niet CO2-neutraal) vervoerd naar Japan en maakt daar vervolgens een rondreis door het gastland. Van 24 juli tot en met 9 augustus zal het olympisch vuur branden bij het olympisch stadion.

- twee weken geleden werden de Michelinsterren uitgereikt. Een prestigieuze onderscheiding die iets moet zeggen over de kwaliteit van restaurants. Is dat nog wel van deze tijd? Meer dan ooit hechten we waarde aan dierenwelzijn en duurzaamheid. Dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood becijferde dat driekwart van de nieuwe tot sterrenrestaurant bekroonde zaken onvoldoende scoren op dierenwelzijn (NRC).

- in de nacht van vrijdag op zaterdag is het ein-de-lijk Brexit-day (The Guardian). In het dagelijks leven verandert er weinig, maar op papier heel veel. Wanneer de klok in Nederland middernacht slaat, is het Verenigd Koninkrijk wettelijk verplicht zich terug te trekken uit de Europese Unie en starten de onderhandelingen. Tot volgend jaar geldt nog een transitieperiode waarin de huidige afspraken blijven gelden. In de tussentijd moeten in een recordtijd nieuwe afspraken worden vastgelegd, anders volgt alsnog de gevreesde harde Brexit (NU.nl).

De wereldeconomie wordt niet meer maar minder circulair (Trouw). Vorig jaar verbruikte de wereld voor het eerst meer dan 100 miljard ton aan materiaal en daarvan recycleden we percentueel weer minder dan het jaar ervoor. Jonge kinderen die lastige eters zijn, kun je het best laten kijken naar kookshows met gezonde voeding (CNN). Volgens het onderzoek koos dan 41% voor een gezonde snack na het zien van een ‘gezonde kookshow’ ten opzichte van 20% bij een ‘ongezonde kookshow’. Tijdens de nationale tuinvogeltelling van afgelopen weekend was de huismus weer nummer 1, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees (NOS).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken