Dat hoge tempo is begrijpelijk, aangezien het land niet alleen de huidige oorlog te voeren heeft, maar ook al bezig is met de wederopbouw van het land. Het ziet zichzelf al als onderdeel van de Europese Unie.
Hoewel de definitieve aansluiting echt nog wel een paar jaar zal duren, en ondanks de uitspraak van premier Denys Shmythal dat er mogelijk al in 2025 groen licht zou kunnen zijn, heeft Oekraïne wel degelijk een belangrijke troef in handen die de versnelling ondersteunt: de energietransitie. Daar is veel land voor nodig en dat kan Oekraïne bieden.
Groene import, want de EU heeft niet genoeg
Oekraïne speelt een belangrijke rol in de verduurzamingsplannen van de EU, schrijft de NOS. Donderdag tekenden de EU en Oekraïne een strategisch partnerschap voor groene energie. Het land beschikt immers over uitgestrekte steppes, vlakke gebieden waar geen klagende mensen over windmolens wonen en waar vaak en lekker veel wind staat.
In de woorden van Eurocommissaris Frans Timmermans, verantwoordelijk voor de Green Deal: "Oekraïne heeft wat nodig is om een leider in moderne groene energie te worden. Het heeft een enorm potentieel voor zon, wind, waterstof en groen gas." Met name het potentieel voor waterstof is aantrekkelijk, want waterstof is een groen alternatief voor fossiele brandstoffen.
Timmermans: "Oekraïne was net als wij veel te afhankelijk van Rusland. Dus het land moet ook veel investeren in nieuwe energie. Als ze dat doen kun je de extra elektriciteit in waterstof stoppen. Dat kunnen ze dan exporteren naar de EU."
Het REPowerEU plan van de Europese Commissie voorziet in de productie van 10 miljoen ton groene waterstof plus de import van nog eens 10 miljoen ton in 2030. De oude Renewable Energy Directive (juli 2021) zat nog op een bescheiden 5,6 miljoen ton in totaal.
Nu Oekraïne zijn infrastructuur geheel opnieuw moet opbouwen biedt dat mogelijkheden om - met vele miljarden aan investeringen - een betere infrastructuur op te bouwen. Pijpleidingen naar andere EU-landen ligger er al, en de grote energiebedrijven, die nu nog grotendeels op gas en kolen draaien, staan te trappelen om over te stappen naar groene energie. Het waterstof-potentieel van het land kan een springplank zijn, zegt Standard & Poor's, echter met de aantekening dat de meest geschikte gebieden in de op dit moment door Rusland bezette gebieden liggen.
Uiteraard hebben dergelijke grootschalige plannen consequenties voor de natuur in de nu nog lege gebieden. Onder meer vogels op de steppes veranderingen ervaren van de grootschalige exploitatie van de natuur met windmolens voor onze Tesla en de schone stroom waarmee we Tata in IJmuiden willen houden. Vooral Nederland heeft het grondgebied om de molens die daar nodig voor zijn te laten draaien niet. Andere landen wel, maar daar wonen burgers die ze liever niet in hun blikveld of natuur willen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#22 Het enige 'bewijs' wat jij levert is de toekomstvisie van VW en verder zijn het beweringen zonder fundament. Loze beschuldigingen, zoals Musk die verantwoordelijk zou zijn voor Comgolese mijnbouw onrechtmatigheden. Natuurlijk, indirect wel, echter dat zijn de bedrijven die waterstof opwekken evengoed en die de electronica leveren ook. Het is geen wedstrijd poep gooien, dan zaten we wel in de ballet business, maar het is wel een wedstrijd in eerlijke kansen dus ook landen die nog niet zo ver zijn als wij hier. Politiek helpt daar niet bij.
Dat we binnen 30 jaar net zoveel koper moeten delven als de laatste 3000 jaar? En veel anders? Weet je wel wat dat betekent?
Je bagatelliseert het enorme mining en afval probleem. Slavernij... neokolonialisme, super kapitalisme... geef het maar woorden. Geen enkele oplossing in zicht voor die
sociale en milieu-uitbuitingsaccu's die ons geen enkele wereldwijde milieuwinst opleveren, daar stap je veel te makkelijk overheen.. En die gaan macht controlerende Musk&co; ook niet bieden. Als Musk goede arbeidsomstandigheden en milieuverantwoorde productie in zijn mijnen had gewild had hij dat al lang gegund... maar dan zijn Tesla's 40% duurder, en Mars raket, haloween party in slot Dracula met de 400 rijksten der aarde in privéjets aan gevlogen, als hobby niet mogelijk. En denk je echt dat Rutte of Biden dit verandert?
De echte prijs hiervan veel hoger dan van waterstof/ ammoniak.
#19 #20 In 2015 waren er 10 waterstofstations, acht jaar later 25. Niet bepaald een moordend tempo.
Volkswagen gaat vooral een speculatieve richting op met ongefundeerde claims en spectaculair is het merk nog nooit geweest, hooguit qua saaiheid.
Verder ga jij niet in op mijn linkje over het rendement, hetgeen juist zo bepalend is voor een energiebron, hoe iets gedolven wordt dan weer niet, want dat kan vrij eenvoudig veranderd worden. Musk is een vreselijk irritante en enge man in mijn beleving en ik begrijp het religieuze aspect hierin zeker, maar herken het dan ook bij jouzelf. Ik geef Tesla als een voorbeeld van een EV, verder niets.
Ik denk dat dit weer onder de noemer "doordraven" valt Frank, sorry.
... en laat Musk zelf in 'zijn' mijnen in Congo gaan werken en aan .... sterven!
Hoe goedkoop die accu's (grondstoffen).... van winning tot einde.... maar voor wie? Zeker niet voor voor een 'sustainable future', waarin de héle wereld betrokken is. Verantwoorde mining bestaat haast niet in ons 'economische' model (ook niet bij uranium, een ramp in de winningsgebieden... maar toch maar kerncentrales bouwen - zonder oplossing voor het afval ook).
De échte kostprijs daarvan berekenen niet meenemen in het waterstofverhaal? Wij ook gaan wederom de prijs betalen met deze greenwashing. Maar enorme kapitalen verdiend.... niet door ons.. en de wereld naar de klote.
Volkswagen gaat een meer spectaculaire richting op met een iets andere techniek - minder kostbare aardmetalen nodig en 2000 km op één tank (verslaat alles), en neemt hiermee een voorsprong. De ontwikkelingen (ook de tankstations) gaan snel als er op wordt ingezet. (niet lang geleden begonnen met een omgebouwd lelijk eendje in de Eemshaven, dat leidde tot samenwerking met Toyota).
Accu's in de huidige vorm, en al die benodigde laadpalen - prijs 70 cent per Kwh vaak, wat schril afstekend bij 1 cent per Kwh uit de Sahara (een simpel lijkende rekensom ondanks hoge extra kosten) - die er nog lang niet zijn, en met een net dat nu al overbelast is.
Géén wereldwijde milieukundig (milieukundig onderzoek mijn afstudeer specialisme) en sociaal wenselijke ontwikkeling. Punt.
Maar ik wil een revolutionaire accu niet uitsluiten.... daar wordt aan gewerkt.
En ammoniak - met stikstof uit de atmosferen - als opslagmedium, of als directe input een mogelijke optie...