Tilapia is een herbivore vis met vele voordelen. Door zijn groentenmenu is hij weinig ziektegevoelig en voedselveilig. Zijn conversie is gunstig, zodat het dier een van de meest geschikte bronnen van dierlijk eiwit is. De tilapia zou de opvolger van de plofkip kunnen worden. Dat vinden voedselexperts in ieder geval volgens Foodnavigator, omdat de visproductie tussen nu en 2050 ruimschoots moet verdubbelen.Dat willen ze het liefst zo efficiënt mogelijk.
De grootste productie van de snel en efficiënt groeiende vis vindt plaats in China, de Filipijnen en Thailand. Op de Filipijnen geldt tilapia inmiddels als een betaalbare vis voor 'gewone' burgers.
Dit artikel afdrukken
De grootste productie van de snel en efficiënt groeiende vis vindt plaats in China, de Filipijnen en Thailand. Op de Filipijnen geldt tilapia inmiddels als een betaalbare vis voor 'gewone' burgers.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En, Frank, tilapia die gek zijn op bacteriën! (net zoals koeien)
Geen antibiotica meer nodig... die zitten al in de varkensmest. Net zoals mr bacteriën die niet vies zijn van vis...
overigens ziet het kringloopsysteem er wel mooi uit.
In Chinese geïntegreerde teelt worden tilapia gecombineerd met varkens en/of ganzen/eenden (data uit de jaren '80). De mest wordt in een vijver gespoeld (of de hokken staan boven een vijver) waardoor massale algengroei ontstaat, de vis eet de algen en "pronto": goedkope vis die dan weer aan de varkens of eenden wordt gevoerd. Dat is de ware toekomst van de tilapia en eendenteelt
"Geen vismeel", Frank? Diermeel is sinds een jaar ook weer toegestaan in visvoer.
In een documentaire hierover was te zien hoezeer de tilapia kwekerij lijkt op de 'plofkip' kwekerij. Er zit bijna meer tilapia in een kweekvijver dan water. In de Mekong zijn mr bacteriën een groeiend probleem.
Nog een overeenkomst: om nog een beetje winst te kunnen maken zijn de bedrijven verplicht om water en waterbindende fosfaten toe te voegen, zo laag is de marktprijs.
Het enige positieve dat gezegd kan worden is dat er geen(?) vismeel gebruikt wordt, zoals in onze viskwekerij (omdat dit leidt tot hoge gehaltes aan schadelijke stoffen).