Stop de persen en wel onmiddellijk want er is heel groot nieuws. Water lest de dorst niet en helpt ons lichaam ook niet tegen uitdroging. Drink dus geen water meer tegen dehydratie, zoals het wetenschappelijk heet. En drink geen water meer als je dorst hebt. Dorst is het signaal dat je hersenen je geven als ze constateren dat je lichaam wat extra vocht nodig heeft. Je hersenen laten je dan aan water denken, maar dat is flauwekul volgens de EFSA. Je hersenen zijn gek.

Twee wetenschappers, Moritz Hagenmeyer en Andreas Hahn, vroegen de Europese Voedsel Veiligheids Autoriteit EFSA of water wel goed voor ons is. Dat deden ze in 2008. Na jaren van studie kwam de EFSA onlangs met een antwoord:

On the basis of the data presented, the Panel concludes that: The food constituent, water, which is the subject of the health claim, is sufficiently characterised. The claimed effect is “regular consumption of significant amounts of water can reduce the risk of development of dehydration and of concomitant decrease of performance”. The target population is assumed to be the general population. Dehydration is a condition of body water depletion. The proposed risk factors are measures of water depletion and thus are measures of the disease.
The proposed claim does not comply with the requirements for a disease risk reduction claim pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006.
Daar staat in ingewikkelde taal dat niet bewezen kan worden geacht dat je van het drinken van water minder dorst krijgt.
Mocht u nu aan het twijfelen zijn geslagen, neem dan van ons aan dat uw hersenen niet gek zijn als ze u bij dorstgevoelens naar de kraan sturen. Het is de EFSA die ernstig van het paadje is. Dat durven we met grote zekerheid te beweren. Of ziet u dat anders?

Er is nog nooit bewezen dat stenen noodzakelijk omlaag vallen. Toch is het heel onhandig om ervan uit te gaan dat ze omhoog vallen. De EFSA - zo lijkt het - is een organisatie van omhoog vallende stenen. Het is de hoogste tijd om eens te onderzoeken wat er met de EFSA aan de hand is en hoe dat komt.
Dehydratie kan tot hersenbeschadiging leiden.
Dit artikel afdrukken