De Foodlog midweekquiz. Een blikje uit Noorwegen. Vraag voor 3 punten: wat zit er in? Nog 2 punten te verdienen: hoeveel schat je, schatje, van wat er op staat dat er in zit?
Alleen 5 punten goed tellen mee voor een volgende midweekkwis en heb je aldus een voorsprong die uiteindelijk zal leiden tot een wedloop naar de top.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Inderdaad; Cancer pagurus is onze Noordzeekrab in het Engels "brown crab". In Noorwegen wordt het dier nauwelijks gegeten en er is recentelijk een forse export naar Frankrijk ontstaan.
Die Noorse smeerbare dingen zijn grappig, maar weinig fijn. Kennen jullie die garnaalsmurrie (reker) die je uit tandpastatubes knijpt?
En hoeveel suiker zit erin Dick?
Dat is de enige manier voor de Noren om van de krab af te komen. De krabpopulatie is daar (omdat de krab daar geen natuurlijke vijanden heeft) zo overdadig dat het een plaag is. Of dat dezelfde krab als de Norwegian Brown Crab is, weet ik niet.
Vijf punten voor Veerman en voor Van der Land. In een blikje krab uit Noorwegen zit....krab!
Het is gewaagd van Dick en Wouter op daar op te gokken. Want gewoonlijk, als op een verpakking van een prutje in Nederlandse supermarkten 'krab' staat, weet je zeker: er zit geen krab in.
In het Noorse blikje zit 90 procent krab, wat visolie, beetje kruim van knackebrod, ik denk voor binding, wat tomatenpuree en suiker, zout en kruiden.
De fabrikant desgevraagd: 'Our crab paste( krabbepostei) is made og lever, brown meat from the Norwegian Brown Crab ( Canser Pagerus)'
En het is buitengewoon smakelijk.
Lekker en verfijnd. Zou het niet een voor hier ongewone 100% wezen? Een beetje minder misschien vanwege nog wat hulpstoffen. Maar bijna niks.
1) krab
2) 10%