Foodlog discussieert al gedurende zijn bestaan als interactieve krant over producten die niet zijn wat ze suggereren te zijn. Neppen, noemen we dat hier. Een van de interessante deelonderwerpen is het 'ambachtelijke product'. Onlangs bespraken we twee voorbeelden van een ambachtelijk product die als nep werden beschouwd, terwijl ze 'ambachtelijk' waren:
- olijfolie in een flesje waar kado-eetwinkel Landerijk jaloers op zou zijn
- cholesterol verlagende kaas die zo uit een Unileverlab zou kunnen komen, maar niettemin het product is van kleinschalig handwerk

Onderwijl draait de Bonne Maman fabriek er op hoge toeren middelmatige jammetjes uit. Van der Meulen levert Fries Roggebrood met vrachtwagenladingen vol terwijl niemand weet waar de rogge vandaan komt. Albert Heijn verkoopt Excellente Piccolini worstjes van een Belgische grootworstenmaker en begrijpt niet eens dat de woordgrapjes erachter het product ongeschikt maken voor zijn ambachtelijke strekennep. Het foodlog-archief is gevuld met tientallen van dit soort cases.

Nick Trachet vond het dan ook de hoogste tijd voor een echt interactief onderwerp:

Wat is "ambacht" eigenlijk?
Ik vind het een bijzonder lege term.

Misschien zouden we hier eens tot een werkbare consensus kunnen komen?

"Ambachtelijk" of "artisanaal". Zelfs een Fransman heeft geen idee wat dat laatste betekent, zeker niet binnen het kader van een supermarktwereld en algemeen op de industrie gebaseerde Europese productienormen. Wie doet mee?


Met die vraag openen we het eerste debat. Het eerste is openbaar.

De spelregels gaan we uitvinden. Het is de bedoeling dat de reacties, inzichten en verschillen van inzicht opleveren. Het is mooi als er een consensus uitkomt. Het is ook mooi als blijkt dat er altijd verschillen van inzicht blijven bestaan omdat smaken nu eenmaal verschillen. Het is niet mooi als er onenigheid blijft bestaan op basis van standpunten waar geen argumenten voor zijn. Zelfs geen emotionele.
Debatteren mag op het scherpst van de snede, als het maar feitelijk is. Ad hominem wapens mogen alleen in een uiterst poging om het gesprek open te trekken worden toegepast. Gebruik ze niet lichtvaardig; als je geen argumenten hebt, zal het je duur komen te staan bij het lezerspubliek. Gebruik ze alleen bij letterlijk 'eigen wijze' debatteerders.
Dit artikel afdrukken