Een jongetje, Aldo, dat kort geleden in dezelfde krant werd beschreven, vindt het zielig planten die hij zelf teelt op te eten.
Gisteren praatte ik mee op sargasso.nl over het boek van Brown waar Steven hier de aandacht voor vroeg. Ene Bismarck merkte daar prompt op dat het onlogisch is dat we het eten van planten niet zielig vinden.
Toen ik Lanoye (1958) vanmorgen las, kwam een gedachte bij me op. Zo'n 45 jaar geleden was slachten nog gewoon voor een Vlaamse slagerszoon op zoek naar de herkomst van vlees. Ik herinner me Leendert, een vriendje van mijn Noord-Hollandse lagere school. Ook zoon van een slager. Nu zo'n 35 jaar geleden werd hij gepest. Zijn vader heette inmiddels een dierenbeul onder de rest van de klas. Hij slachtte geen dieren meer, hij vermoordde ze.
Doen we over 10 jaar, het verschil tussen Lanoye en Leendert, net alsof we niet meer eten? Als we, zoals Jamie Oliver, het verschil tussen het welzijn van ons voedsel en het doden ervan niet meer begrijpen en ons gedwongen zien te stoppen met dat gewraakte doden, moet het wel als manna uit de hemel komen vallen. Of uitsluitend nog in de fabriek gemaakt worden natuurlijk. Dat is immers hetzelfde. Een (on)schuldig wonder dat je niet wilt begrijpen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vind het grote flauwekul, Dick. En dat bedoel ik echt niet lullig maar er is geen trend om planten zielig te vinden. Dat er steeds meer mensen geen "verbinding" hebben met het feit dat eten van planten en dieren, dat wil ik nog wel geloven. Alhoewel de kinderen in mijn omgeving wel weten hoe dat allemaal komt. Wellicht kennen ze niet allemaal pompoenen of pastinaken maar de basis zit er in: Melk komt van koeien, appels van bomen en aardappelen uit de grond.
Bismarck is nog maar een klein miniteckeltje hoor, ook al eet hij braaf zijn groente: wortel nu favo, maar bloemkoolroosjes ook leuk.
Een "grote jongen"??
Dat vond Aldo z'n moeder ook al. Maar ik hou nog even vol. Die Bismarck is een grote jongen en merkt het in een andere variant op.
Dick, jij geeft veel te veel betekenis aan dat verhaal van die Aldo en z'n groente. Ik ben er vrij stellig van overtuigd dat het allemaal een stuk luchtiger is bedoeld. Dit soort spielerei doen kinderen wel vaker.