Lees ook
Dit artikel afdrukken
-
21
+Vlees en eieren zonder klimaatimpact kunnen niet zonder data 23 mrt 2024
-
87
+Herman Wijffels: ‘Het tijdperk van het individu is voorbij, ook in de landbouw’ 12 mei 2020
- 22 Stikstofcrisis in Nederland: zijn we een stad of een land? 25 sep 2019
-
9
+De mooiste dood voor een slachtdier 14 jun 2017
-
102
+‘Agrarische sector nog steeds in ban overheid’ 8 aug 2016
- 3 Hoe verder met Vinkje? 29 mrt 2016
- 0 Virtual Reality laat buitenstaanders eetstoornis ervaren 24 mrt 2016
- 2 GroenLinks stelt vragen over ‘nepsuper’ in Soesterberg 11 feb 2015
- 8 Vlees of varken (5): wat maakt een boer blij? 23 jul 2012
- 85 De foodlogkippenproef: het draait om de poten, niet om de borsten 15 mrt 2009
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
-
3
+Bühler ken je niet, maar je eet er veilig van 21 mrt 2023
-
4
+Overheden belonen duurzaamheid van producten niet 19 aug 2022
-
154
+Jan Cees Vogelaar: ‘Nederlanders willen zo graag deugen’ 29 sep 2020
-
5
+Bas Eickhout: ‘Werk maken van landbouw met minder chemie’ 27 feb 2020
-
1
+Pulsvisserij, waarom Nederland het dossier verloor 8 apr 2019
-
8
+Waarom blijft er zoveel mot over de visserij? 26 okt 2016
-
20
+‘TTIP maakt de efficiënte, economische wereld nog groter’ 28 jun 2016
- 0 Snapchat-app ‘kantelt’ keuken voor mobiele kijkers 26 sep 2015
- 21 De toekomst van de Brabantse landbouw 28 aug 2012
- 2 Dr Frank en Nijntje tegen snoepbus van Connexxion 7 feb 2012
Jos van Vonderen #9
Beste Jos, ik begrijp je sarcasme, maar ik ben voor een stadsmens niet ontevreden. Frits en Appie verdienen niet aan ons.
Wij eten al 5 jaar uit [http://www.dekrat.nl]
Veel navolgbaarder gaat voor ons alleen lukken als we buiten zouden wonen en zelf telen.
Dominique, eens.
Alhoewel ik niet zou weten hoe je dat zou moeten indelen. Gaat een eindeloze discussie worden.
Kunnen we wellicht wel een hele draad mee vullen... Ik vrees dat 90% gaat vallen in ultra bewerkt...
5% in toch wel veel bewerkt. Dus wat helpt het ons dan?
Zouden er dan minder bewerkte producten in het schap komen?
By the way, hoe zou dit logo tot minder bewerkt eten sturen? Die mis ik geloof ik even helemaal.
Coca cola light ging toch ook groen A worden?
Als ik zou mogen dromen zouden er geen logo's zijn maar wél een keuzehulp.
Voeding kiezen is namelijk lastig. Ik denk dat er waarde schuilt in systemen die mensen rust geven omdat ze weten dat ze het goede hebben gekozen. Een echte keuzehulp dus, één die rekening houdt met persoonlijke omstandigheden en gezondheid. Ik zie daarbij dus geen wereld voor me waarin producten met claims en logo's mij iets toeroepen maar eerder een wereld waarin keuzebekwame mensen duidelijk advies krijgen op basis van hun persoonlijke wensen. 'Koop product A voor reden X en product B voor effect Y'. Een objectieve keuze dus op basis van de intrinsieke waarden van het product, verbonden aan je persoonlijke (gezondheids)profiel.
Matthijs Mahler #7
Ben je al in je doel geslaagd of ga je je inkopen nog steeds doen bij Frits of Appie?
Als ik naar de onderzoeken en alle discussies en artikelen op foodlog over de logo's kijk valt mij op dat die wel het koopgedrag beïnvloeden maar niet de gezondheid van mensen.
Dat is logisch te verklaren als het een zuivere marketingtool is van de industrie zoals het kies-bewust-vinkje. Velen zullen het bestrijden, maar ik geloof dat dat effect voor ieder logo geldt. Want:
De groep die er het slechtst voorstaat qua gezondheid is er niet mee bezig en niet te bereiken met koopbeïnvloeding.
Dan de groep die wel te beïnvloeden is; Die kopen twee van de magere in plaats van 1 vette; volgens het 'gezond dus ik mag meer' principe.
Dan de grootste groep die wel gezonder wil eten maar het eigenlijk niet kan. Voor hen is welk logo dan ook de grootste teleurstelling als blijkt dat het ze totaal niet helpt. Ongezond leven is immers een samenstel van alle patronen van een individu en zijn omgeving.
Tot slot veel hoogopgeleiden in de stad. Die kopen vaak slecht en eten meestal bedroevend. Toch zijn zij het vaakst behoorlijk gezond. Minste overgewicht en ziek en de hoogste levensverwachting, zonder dat dat uit hun eetgedrag is te herleiden.
Kortom: Steek je tijd in iets nuttigs. Als je serieus gezondheidsverbetering wilt bereiken (wat ik dus niet geloof) dan moet je mensen aan de hand nemen en ze leren leven. Verantwoord en gezond.
24 uur per dag met een levenscoach van de gedragspolitie :)