Het ging op Foodlog het afgelopen jaar vaak over de Franse boerencrisis. Frankrijk is zover achtergebleven dat het grootste boerenland van Frankrijk failliet is en daar nauwelijks meer uit kan komen.

De boer als arbeider, de moderne horige
Wat er gebeurt, legde Wilfred de Bruijn gisteravond bij de VPRO bijna achteloos bloot. Elf, de grote Franse aan de staat gelieerde oliemaatschappij, investeert in het land dat in boerenhanden niet meer rendabel te krijgen valt. De Bruijn spreekt bij Chinon (Loire) met de ouders van een 'jonge' boer die in Parijs bij de TV zijn geld verdient en thuis truffeleiken plantte omdat je daar niets aan hoeft te doen om er wat geld aan te verdienen. In de Berry spreekt hij met een akkerbouwersgezin. Daar is te horen hoe realistische Franse boeren denken. Hun land wordt verkocht, zij worden weer horigen. Arbeiders, zeggen we tegenwoordig. Net zoals vroeger, toen je heren en hardwerkende lieden op het land had. Het gebeurt in de uitzending tussen minuut 20 en 25. Bekijk rustig de hele uitzending; dat is de moeite waard.



Aziatisch en Amerikaans kapitaal
De trend die zich voltrekt, schetste ik vorig jaar al eens naar aanleiding van een uitzending van Arte. Daarin werd ook al een uitstapje naar Frankrijk gemaakt. De Bruijn ziet Elf het Franse platteland in handen van de Chinezen spelen. Elf, de staat onder een dekmantel, koopt de akkers en verkoop ze door.

Het oosten van Europa en het gebied tussen Europa en Rusland zijn al die speelbal van het internationale Aziatische en Amerikaanse kapitaal. Ook in het Westen van Europa blijkt die trend begonnen. Dat kan ook niet anders, want de oude West-Europese landbouw kan niet meer tegen de wereld op.

Maar waarom is Europees kapitaal zo weinig geïnteresseerd?

Fotocredits: sceenshot uit de uitzending, VPRO
Dit artikel afdrukken