Europa is tegen GMO's, hoewel er duidelijke verschillen tussen de landen van de Unie zijn.Een van de allereerste artikelen op Foodlog ging daar ooit over. We zijn nog steeds tegen. Er is nog niets veranderd.

Foodlog staat inmiddels bol van de artikelen en discussies tussen GMO voor- en tegenstanders én mensen die willen horen waar het over gaat. Die hoeven we niet alweer over te doen. Daar zit geen nieuwswaarde in.

Veel/weinig?
Waren er veel mensen op de been zaterdag? Milieudefensie hoopte op 3.500 man in Amsterdam. Het werden er 1.200, zeiden de media. OK, ook in Zwolle ging 400 man de straat op. In Groningen telde de organisatie er 500. Ook in Rotterdam, Alkmaar en Den Haag liepen een paar honderd man mee. De cijfers lijken in niets op de massale Ban de Bom protesten uit de jaren '80 van de vorige eeuw toen honderdduizenden Nederlanders kwamen demonstreren. Ze lopen bovendien wat terug. Dat wil niets zeggen, want mensen gaan niet meer de straat op. Ze onderhouden hun relaties en laten zich horen op Facebook, twitter, instagram en hippere nieuwe sociale media.
Laten we het dus ook niet over de aantallen op straat hebben. Ook daar zit geen nieuwswaarde in.

De beelden
De beelden van de March Against Monsanto zijn boeiend. Er liepen heel wat anti-TTIP borden mee:anti-monsanto

Op de Dam bleek de centrale speech over TTIP te gaan:Heeknee registereerde alle speeches op de Dam. Wie wil zien hoe de beelden er wereldwijd uitzagen, kijkt even op twitter.

Wat laten die beelden zien? Ik denk dat het noch over Monsanto, noch over GMO's en ook niet over #TTIP gaat, maar over de manier waarop we bestuurd willen worden en wat we zelf aan beleid mee kunnen geven. Daar schreef ik al eens over.

Fotocredits: March Against Monsanto, Marten van Dijl; video, Heeknee
Dit artikel afdrukken