MSC liet in de aanloop naar World Tuna Day de Nationale Tonijn Enquête uitvoeren onder 1.364 Nederlanders, van wie 984 viskopers. Tonijn blijkt, na zalm, de meest gegeten vissoort van Nederland te zijn.
Weinig kennis
Op de vraag waarom ze tonijn eten, zegt 72% van de respondenten om de lekkere smaak, 63% omdat het gezond is en 40% omdat het gemakkelijk te bereiden is. Bij de aankoop geven kwaliteit, prijs en houdbaarheid de doorslag.
En nou juist hun OK-tonijn vind je nauwelijks in de Nederlandse supermarktenDat er verschillende soorten tonijn zijn, waar die gevangen wordt en wat 'duurzaam gevangen' betekent voor de tonijn, blijkt voor de meerderheid van de consumenten onduidelijk. Wel vindt 68% het belangrijk dat hun tonijn duurzaam gevangen wordt.
Duurzame tonijn eten dus, op World Tuna Day. Dat is nog niet zo eenvoudig, schreven we onlangs. Van alle blikjes tonijn in de Nederlandse supermarkten, is maar 7% MSC-gecertificeerd. Dat komt door de hardnekkige misperceptie, dat alleen 'lijngevangen' tonijn duurzaam zou zijn.
Niet-lijngevangen MSC-tonijn
Er is voldoende OK-tonijn in de wereld die niet lijngevangen is. Opvallend genoeg waren het juist de MSC-gecertificeerde tonijnvissers van de eilandstaten in de Stille Oceaan verenigd in de Parties of the Nauru Agreemeent (PNA) die World Tuna Day op de agenda wisten te plaatsen. En nou juist hun OK-tonijn vind je nauwelijks in de Nederlandse supermarkten omdat supermarkten door het alleen lijn=goed-frame er geen onderscheidende handel in zien.
Jammer, want "hoewel de consument duidelijk behoefte heeft aan informatie over duurzame vis en keurmerken, is bijna een derde (31%) niet bereid is om er zelf actief naar op zoek te gaan," zegt MSC in het persbericht. "De verantwoordelijkheid voor een duurzaam tonijnaanbod wordt daarom veelal neergelegd bij de producenten, de winkels of de overheid."
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tenzij dat recent veranderd zou zijn, mogen hier in België alleen de soorten van het geslacht Thunnus tonijn worden genoemd in de handel. Dat zijn er een vijftiental. De meest gegeten tonijn, skipjack, mag hier niet verkocht worden als tonijn, ook als is hij in Amerika de meest gegeten soort "tuna" . Hij is immers van een apart geslacht: Katsuwonus. In Frankrijk is skipjack wel tonijn , "thon listao" staat er op de blikjes.
Verder is er hier, in tegenstelling tot de VS en Latijnse landen, een totale desinteresse voor tonijn in blik. Iedereen koopt het, maar niemand kan het schelen wat er in zit. De echt bedreigde tonijnsoorten, een drietal, zitten nooit in blik, daarvoor zijn ze te duur, het is alsof je maatjesharing als spekbokking voor de Afrikaanse markt zou gebruiken.
Ga eens naar een hypermarkt in Frankrijk: je vindt er naast de reeds genoemde "listao" (de goedkoopste), ook "albacore" (geelvintonijn) en "thon blanc" of "germon" (langvintonijn). Deze laatste is merkelijk duurder dan de twee andere.
Gewoon geen tonijn eten. Net als panda.
Dinsdag 4 juni trouwens in Praathuis de Zwijger in Amsterdam een debat over tonijn.
Mooi hé? Zit ik bijna veertig jaar in de vis en nog nooit van Tuna Day gehoord!