Maar Nederlanders blijken ook maar heel weinig te weten van tonijn, ontdekte Marine Stewardship Council (MSC), de organisatie achter het MSC-keurmerk voor duurzame visserij.

MSC liet in de aanloop naar World Tuna Day de Nationale Tonijn Enquête uitvoeren onder 1.364 Nederlanders, van wie 984 viskopers. Tonijn blijkt, na zalm, de meest gegeten vissoort van Nederland te zijn.

Weinig kennis
Op de vraag waarom ze tonijn eten, zegt 72% van de respondenten om de lekkere smaak, 63% omdat het gezond is en 40% omdat het gemakkelijk te bereiden is. Bij de aankoop geven kwaliteit, prijs en houdbaarheid de doorslag.

En nou juist hun OK-tonijn vind je nauwelijks in de Nederlandse supermarkten
Dat er verschillende soorten tonijn zijn, waar die gevangen wordt en wat 'duurzaam gevangen' betekent voor de tonijn, blijkt voor de meerderheid van de consumenten onduidelijk. Wel vindt 68% het belangrijk dat hun tonijn duurzaam gevangen wordt.

Duurzame tonijn eten dus, op World Tuna Day. Dat is nog niet zo eenvoudig, schreven we onlangs. Van alle blikjes tonijn in de Nederlandse supermarkten, is maar 7% MSC-gecertificeerd. Dat komt door de hardnekkige misperceptie, dat alleen 'lijngevangen' tonijn duurzaam zou zijn.

Niet-lijngevangen MSC-tonijn
Er is voldoende OK-tonijn in de wereld die niet lijngevangen is. Opvallend genoeg waren het juist de MSC-gecertificeerde tonijnvissers van de eilandstaten in de Stille Oceaan verenigd in de Parties of the Nauru Agreemeent (PNA) die World Tuna Day op de agenda wisten te plaatsen. En nou juist hun OK-tonijn vind je nauwelijks in de Nederlandse supermarkten omdat supermarkten door het alleen lijn=goed-frame er geen onderscheidende handel in zien.

Jammer, want "hoewel de consument duidelijk behoefte heeft aan informatie over duurzame vis en keurmerken, is bijna een derde (31%) niet bereid is om er zelf actief naar op zoek te gaan," zegt MSC in het persbericht. "De verantwoordelijkheid voor een duurzaam tonijnaanbod wordt daarom veelal neergelegd bij de producenten, de winkels of de overheid."
Dit artikel afdrukken