Omdat er gelazer is geweest met paardenvlees dat als rund is verkocht, besloot gisteren een meerderheid in het Europese Parlement dat er een verplicht etiket op alle vlees en vleesproducten moet komen waarop vermeld staat waar het vandaan komt. Dat lijkt logisch. Een dier komt ergens vandaan, is ergens geslacht en in delen uit elkaar gehaald, maar het spoor is altijd terug te vinden.

Misdadig, gek of vies?
Waar een biefstuk, lamskotelet, karbonade of een kipfilet vandaan komen, is prima vast te stellen. Daar kan dus best een etiket op. Maar wie zich realiseert dat inmiddels duidelijk meer dan de helft van het vlees dat we eten in versnipperde of nog fijnere vorm in de worst, op de pizza, in de hamburger, nuggets, zweedse balletjes en 'echte slagersballen' gaat, realiseert zich dat het al wat lastiger wordt.

Al dat vlees is nl. gewoon 'vlees'. Het wordt - mits gekeurd - overal ingekocht en door elkaar gemengd.

De enige zorg die een vleesverwerker heeft, is dat hij altijd genoeg kilo's van dezelfde samenstelling en kwaliteit kan leveren. Omdat hij scherp inkoopt naar gelang vraag en aanbod, weet hij de kosten te drukken door het te mengen. Daardoor kan een hamburger heel internationaal zijn samengesteld en komt een Zweeds balletje zomaar uit 6 landen tegelijk.
Is dat misdadig, vies of gek? Welnee. Dat gebeurt ook met je pak melk waarin zomaar een Groningse, Gelderse en Flevopolderboer gezellig samenleeft met een Brabantse of zelfs een Belgische en Duitse.

9% duurder en onduurzaam
Lekkere smeerboel? Welnee. We vinden het de normaalste zaak van de wereld. Boter, Danoontje, Activia, yoghurt en je vla kunnen overal vandaan komen. Dat is immers allemaal 'gewoon' melk. Maar niemand die er ooit bij stil staat dat hij in één slok melk kan drinken van duizenden dieren tegelijk of bakt met boter van koeien die elkaar nog nooit hebben horen loeien. Dat vinden we pas raar als iemand het ons vertelt.

Ook al gaat de prijs van producten er gemiddeld zo'n 9 procent door omhoog, het Parlement wil het toch omdat het ons vlees veiliger zou maken. Die prijsstijging zit in de extra administratieve lasten. Daar zitten nog niet eens de kosten in die gaan ontstaan omdat er bijv. geen Duits vlees meer bij het pizzagehakt mag omdat het toevallig uit Nederland moet komen. Dat zorgt ervoor dat bij iedereen tekorten en tevelen gaan ontstaan die niet meer met elkaar vermengd mogen worden. Dat is niet zo duurzaam, maar wel een gevolg. Bovendien werkt het kostprijsverhogend.

Onze vraag: is een herkomstetiket je die 9%, die onduurzaamheid en nog wat meerkosten waard?

Fotocredits: Foodlog Media


--- POLL ---




Ik wil een herkomstetiket op al het (verwerkte) vlees dat ik koop

Dit artikel afdrukken