Misdadig, gek of vies?
Waar een biefstuk, lamskotelet, karbonade of een kipfilet vandaan komen, is prima vast te stellen. Daar kan dus best een etiket op. Maar wie zich realiseert dat inmiddels duidelijk meer dan de helft van het vlees dat we eten in versnipperde of nog fijnere vorm in de worst, op de pizza, in de hamburger, nuggets, zweedse balletjes en 'echte slagersballen' gaat, realiseert zich dat het al wat lastiger wordt.
Al dat vlees is nl. gewoon 'vlees'. Het wordt - mits gekeurd - overal ingekocht en door elkaar gemengd.
De enige zorg die een vleesverwerker heeft, is dat hij altijd genoeg kilo's van dezelfde samenstelling en kwaliteit kan leveren. Omdat hij scherp inkoopt naar gelang vraag en aanbod, weet hij de kosten te drukken door het te mengen. Daardoor kan een hamburger heel internationaal zijn samengesteld en komt een Zweeds balletje zomaar uit 6 landen tegelijk.
Is dat misdadig, vies of gek? Welnee. Dat gebeurt ook met je pak melk waarin zomaar een Groningse, Gelderse en Flevopolderboer gezellig samenleeft met een Brabantse of zelfs een Belgische en Duitse.
9% duurder en onduurzaam
Lekkere smeerboel? Welnee. We vinden het de normaalste zaak van de wereld. Boter, Danoontje, Activia, yoghurt en je vla kunnen overal vandaan komen. Dat is immers allemaal 'gewoon' melk. Maar niemand die er ooit bij stil staat dat hij in één slok melk kan drinken van duizenden dieren tegelijk of bakt met boter van koeien die elkaar nog nooit hebben horen loeien. Dat vinden we pas raar als iemand het ons vertelt.
Ook al gaat de prijs van producten er gemiddeld zo'n 9 procent door omhoog, het Parlement wil het toch omdat het ons vlees veiliger zou maken. Die prijsstijging zit in de extra administratieve lasten. Daar zitten nog niet eens de kosten in die gaan ontstaan omdat er bijv. geen Duits vlees meer bij het pizzagehakt mag omdat het toevallig uit Nederland moet komen. Dat zorgt ervoor dat bij iedereen tekorten en tevelen gaan ontstaan die niet meer met elkaar vermengd mogen worden. Dat is niet zo duurzaam, maar wel een gevolg. Bovendien werkt het kostprijsverhogend.
Onze vraag: is een herkomstetiket je die 9%, die onduurzaamheid en nog wat meerkosten waard?
Fotocredits: Foodlog Media
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nu wordt het interessant. AH gebruikt Botswana of Namibie voor het gehakt. Waarom zou ze dat doen? Of het is goedkoper of het is beter (lagere kiemgetallen) of het is geschikter (lange termijn afspraken). Ben benieuwd.
Stel dat het 1 vd 3 argumenten is, dan zou ik menen dat het goed is dat de oorsprong vermeld wordt, zo wordt indirect de lokale producent getriggerd.
Het is toch niet te accepteren dat in Europa gehakt de helft kost van de wereldmarktprijs en het niet in de winkels ligt bij een AH. De vleesindustrie zou zich dood moeten schamen. Als je op prijs niet mee kan okay maar ik denk niet dat prijs hier het argument is.
#56: en dan weten we de herkomst... wat dan? Die salmonella van je valt in het niet bij de toxiciteit van Noorse (Schotse) kweekzalm. Die is veel schadelijker voor de gezondheid dan die salmonella-gevallen. Ik ben blij dat de herkomst op de verpakking staat, zo kan ik deze zalm tenminste mijden. Helaas is gerookte zalm bijna nergens 'wild' te krijgen...
De herkomst zegt mij in dit geval iets over de gebruikte productiemethode. En dat is waar het in essentie om gaat.
AH wilde niet melden dat een groot deel van haar 'gehaktvlees' uit Zuid Afrika komt. Vanwege negatieve associaties met AIDS. Terwijl dit de puur scharrelvlees betreft (hoewel... de GM plantages beginnen in die omgeving op te komen).
Wist je dat juist dat "duurzame" separatorvlees aka "pink slime" reeds nu grote etiketterings- en voedselveiligheidproblemen geeft, Dick?
Het is niet voor niets dat Safeway dat spul niet meer door zijn gehakt draait. Weet jij misschien welke supers dat duurzame spul bij ons nog wél door hun gehakt draaien?
De heer Huitema, EU-parlementariër voor de VVD, doelt er waarschijnlijk op dat de frikandellen dan in plaats van 8 cent misschien wel 12 cents het stuk gaan kosten.
Ik begrijp de zorgen van de heer Huitema wel: dat geeft natuurlijk volksoproer, zo vlak voor de Statenverkiezingen, en dat zeker onder de mensen die nog op hun PGB zitten te wachten, of geen etentjes met flesjes wijn van 129 euri kunnen declareren, maar zelfs een flinke boete kregen omdat ze een kruisje verkeerd hadden gezet.
Dick, de redactie hield zich keurig aan een circulerend cijfer en gaf aan dat het waarschijnlijk tot nog wat meer kosten zou kunnen leiden. Wie iedere snipper of separator vlees (en dat is echt duurzaam!) aan een dier wil relateren komt - dat wil ik best geloven - vermoedelijk hoger uit. In deze draad bevinden zich vakmensen die er veel meer over zouden kunnen zeggen, dan ik als elementen van prijsopbouw kan bedenken.
9% extra etiketkosten, Dick? Volgens EU-parlementariër Jan Huitema van de VVD zou onderzoek uitgewezen hebben dat de extra kosten tot zelfs 50% zouden kunnen belopen.
Jan zal ook wel geen heilige zijn, denk ik dan maar...