Inmiddels zijn allerlei boeren aan het experimenteren met een begrip dat zo wijd is, dat het zijn betekenis dreigt te verliezen.
Wat betekent het begrip volgens Tjeerd de Groot van D66, de inmiddels in heel Nederland bekende politicus met landbouw in zijn portefeuille. De Groot zette het onderwerp al op de agenda toen minister Schouten nog moest beginnen met haar beleidsnota over kringlooplandbouw.
De Groot oogstte veel kritiek met de uitspraak 'halveer de veestapel' en was daarmee vermoedelijk één van de bepalende factoren die de reeks van tractorprotesten en media-acties veroorzaakten waarmee Nederlandse boeren sinds 1 oktober 2019 de politiek proberen te beïnvloeden. Hij legt uit hoe D66 kringlooplandbouw ziet. Ook legt hij uit waar de beleidsimplementatie van minister Schouten tekort schiet en hoe hij kringlooplandbouw als minister zou realiseren.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#19 Hmm, mijn #18 was in de basis niet bedoeld om jouw te fileren.
Meer om helder te maken dat Tjeerd nog een aantal verdiepingsslagen o.a. op inhoud mag maken.
Ha Jeroen, bedankt voor het fileren van mijn punten! Meer procenten is niet eens nodig. Evenveel procenten is met evenveel schapruimte en productiekosten meer centen. En dan hebben we het nog niet over acties gehad.
Ik sluit me aan bij Boy: Dankjewel Dick Veerman en Tjeerd de Groot. voor dit interview. Heel mooi dat Tjeerd eerst zijn verhaal mag doen en dat in deel 2 en het sluitstuk Dick verdiepende vragen stelt aan Tjeerd voor de vertaalslag naar praktijk en toekomst.
Boy Griffioen , je 5 punten zijn helder.
Punt 5 is eigenlijk de samenvatting van punt 1 t/m3.
Inzoomend op Punt 3 bedoel je denk dat ze een hoger dan gemiddeld marge% willen behalen op een duurder product.
Voorbeeld i.p.v. 30% op 1 euro bij ‘gangbaar’ wil men op premium 40% op de 1,5 euro. Terwijl de handeling in verwerking en logistiek gewoon gelijk is voor 1 pak melk van 1ltr. Hooguit heeft de premium een iets duurdere verpakking om beter op te vallen in het fysieke schap.
Wellicht wil Marc Jansen hier op reageren vanuit CBL.
Punt 4 komt niet echt aanbod in het interview. Althans hoe gaan we beter om met biomassa komt lastig aanbod. Want insiders weten dat gezonde mest niet moeilijk is, dat is kwestie van goede balans tussen C en N. Tjeerd noemt dat bijv. potstallen en biologen noemen dat vertering/compostering. En dan kom je snel tot de rekensom dat je heel veel C tekort komt om alle N (ammoniak o.a.) op te vangen uit de mest. Kortom er moet C bij en N, mest dus, af!. Humane stromen komen helemaal niet aanbod. Enerzijds begrijpelijk (bah, vies) anderzijds kansloos! Het is een listig frame om kringlooplandbouw enkel bij de productie, boer kant neer te leggen. Naar de toekomst toe graag beter, want in de tijd van het varken achter de keukendeur werkte de wereld rond mensen poep en pies ook anders.
Aan de beleidsmedewerkers, wat Jack goed opmerkt in #9 !: Graag beginnen met minderen in mest die voor de verst weg zijnde export markten zijn qua beleid inzake de stok en de wortel richting de toekomst. En inderdaad EUROPEES regelen.
Ook van Tjeerd mooie vergezichten en mooie uitgangspunten die ik als praktiserende boer 37 jaar bezig vanuit dat gedachtegoed, al voordat de politiek hier aan dacht, bezig ben. Goedkoper???
Keten samenwerking binnen de huidige ketenstructuur????
Evenredig verdienmodel voor alle betrokken ketenpartners incl. producenten.
Gesloten kringloop, zoals de politiek het bedoeld onmogelijk.
Wil je kringloop sluiten zal je de onttrekking moeten aanvullen ja met organische (dus niet chemisch) nutriënten, en nee die zijn niet goedkoper.
Wie heeft inzicht WELKE en HOEVEEL nutriënten we afvoeren in het huidige productie systeem?
Dus hoe kan je dan beoordelen hoe de kring te sluiten, en wederom een slag in de lucht.
Zou graag eens van D66 goeroe de Groot hebben willen horen hoe hij dan gaat zorgen voor een betere bodem, en kringloop , en meer opname van CO2 door die bodem.
Om hem te helpen, laat bijgaande link over bodemleven en de functie eens inwerken.
Iedereen weet dit, maar niemand doet er wat mee.
Te duur he! Vandaar CETA: zelfs de Groot is voor. Onbegrijpelijk, dit.
Link: https://www.boerengroep.nl/themas/bodem/