Ook nu reageerden de lezers van The Guardian met zowel diep doordachte als hilarische antwoorden.

Fugu
Niet geheel verrassend is dat fugu veel genoemd wordt. Dit Japanse gerecht bestaat uit een gefileerde kogelvis. Omdat in de organen van deze vissoorten het zeer giftige tetrodotoxine zit, dat zich uit bacteriën ophoopt in de vissen, mogen alleen gediplomeerde koks de delicatesse bereiden. De geringste versnijding en een restaurantgast zal dood neervallen. Fugu wordt ook veel als sushi gegeten.

De echte killer uit de Japanse keuken is echter mochi, kleefrijst. Daar stikken geregeld oudere Japanners in, die niet meer goed kunnen kauwen en slikken. “Mochi, het enige dat een Japanse opoe kan doden,” aldus een lezer.

Udang
“Veel mensen sterven aan allergieën voor zeevruchten en noten,” zegt een andere lezer. En daarom is shrimp satay, bij ons bekend als saté udang, het gevaarlijkste gerecht. Maar dan moet je er wel pindasaus overheen doen. Als je er ook nog ananas bij doet, zoals de Allerhande wil dat je doet, dan vraag je er ook om.

Ook niet zonder gevaar is het Koreaanse gerecht sannakji. Dat bestaat uit de tentakels van inktvissen. Omdat die van een levende inktvis worden afgesneden kort voor het opdienen, kronkelen ze nog en kunnen voor verstikking zorgen als ze in de luchtpijp blijven steken.

Lenteui
Onoordeelkundig bereide en haastig verorberde Aziatische zeevruchtengerechten zullen niet veel slachtoffers eisen. “Eet zoveel fugusushi als je wilt,” schrijft een lezer, “maar pas op voor de sprietjes lenteui die erop liggen”. Want die zouden best eens salmonellabacteriën kunnen bevatten. Salmonella eist jaarlijks tientallen slachtoffers in het Verenigd Koninkrijk.

Evenals sla, zegt een andere lezer, onder verwijzing naar een rapport over de verspreiding van norovirussen via sla in afhaaleten. Negentien procent van de voedselvergiftigingen komt door norovirussen op sla, vier procent door frambozen. “Eet alleen de kebab en gooi die zak sla weg.”

Rundvlees
Wat betekent ‘gevaarlijk’ hier, in kwantitatieve zin, vraagt een lezer zich af. “Rundvlees en palmolie vormen hoogstwaarschijnlijk de grootste bedreiging voor de klimaatverandering en daarmee voor het voortbestaan van de aarde zoals wij die kennen.” Rundvlees, vindt ook een ander, omdat het een “wereldwijde catastrofe veroorzaakt door de ontginning van gronden, de uitstoot van methaan en de verspilling van graan en water”.

Van een andere orde is de ervaring van een man die uit de kroeg kwam en trek kreeg in toast met bonen, een typisch Britse traktatie. (Die Brexit was nog niet zo’n gek idee). De man sneed zich eerst lelijk aan het blik, verbrandde toen zijn vingers aan de broodrooster. Viel in slaap in een stoel waarna de broodrooster in brand vloog en de bonen aanbrandden. Gooide de brandende zooi in de vuilnisbak. Die van plastic was en in brand vloog als een vuurpijl en het hele hok in vlammen zette.

“Het meest gevaarlijke voedsel is alcohol, vanwege het welbekende effect dat het al het gezonde verstand doet verdwijnen,” vindt een lezer in reactie op het bonenverhaal.

Cereal
Serieuzer zijn de zorgen over suiker. Meerdere lezers noemen suiker het gevaarlijkste voedingsmiddel. “Een teveel aan suiker in het bloed (…) heeft diepgaande slechte gevolgen op korte en lange termijn. Op korte termijn kan het leiden tot hyperactiviteit, zwaarlijvigheid en een verlangen naar meer voedsel. Op lange termijn kan het leiden tot hartaandoeningen, beroertes en darmproblemen, zelfs tot kanker.”
Cereal killers”, schrijft een lezer bondig, een typisch Britse pun.

Mens
Als je even doordenkt, dan kan je de mens zelf ook voedsel noemen. Namelijk voor muggen en andere parasieten. Dan zou de mens het gevaarlijkste eten zijn volgens een lezer: “Het is het enige organisme dat, als het niet gecontroleerd wordt, uiteindelijk elk levend wezen op aarde zal uitroeien.”

Het meest voor de hand liggende antwoord op de vraag, door een enkele lezer aangedragen, is: water. “Als je water meetelt, dan doodt besmet water meer mensen dan al het andere voedsel samen.” Gelukkig hebben wij een koning die expert is in waterbeheer, dus dat zal ons niet overkomen.

Dit artikel afdrukken