Na hun succesvolle 'vet versus suiker'-experiment, presenteerden de broers Van Tulleken woensdag een nieuw vergelijkend onderzoek. Ze stellen proefondervindelijk vast wat het effect is van het drinken van alcohol. Uitgangspunt is de ondergrens die de Britse overheid hanteert voor matige drinkers: 21 eenheden alcohol per week. Het grote verschil: Chris dronk een maand lang iedere dag van de week 3 eenheden, zeg anderhalf glas wijn. Xand dronk steeds alle 21 eenheden in een kort tijdsbestek.

Comazuipen
In The Daily Mail beschrijft Xand van Tulleken zijn ervaringen. De eerste keer dronk hij 21 shots wodka in 4 uur. Daar kwam hij snel van terug - het bleek letterlijk comazuipen - en de kater nadien was overweldigend.
Met een voor veel mensen herkenbaar weekendpatroon, een paar biertjes bij de lunch, cocktails in de middag en een fles wijn 's avonds, kwam hij ook aan zijn 21 eenheden. Maar dan zonder extreme gevolgen. Op deze manier kon hij echter wel van zijn alcoholinname genieten, in tegenstelling tot zijn broer Chris. Die mocht iedere dag maar zo'n klein beetje drinken dat hij steeds zin had in méér. Tegelijkertijd had hij last van dat kleine beetje dat hij dronk.

Bloedwaarden
Tijdens het experiment werden de bloedwaarden van de tweeling gemonitord. Beide broers zagen verhoogde niveaus van cytokines en interleukines in hun bloed - tekenen van ontstekingen. De alcoholvrije periode tussen de twee alcohol-uitspattingen van Xand bleek niet genoeg om volledig te herstellen. In Xands bloed kwamen bovendien bacteriële endotoxines aan het licht. Zijn binge drinking irriteerde zijn maag- en darmwanden zodanig dat er bacteriën in de bloedstroom 'lekten'.

Van Tulleken concludeert: of je nu matig drinkt, of je iedere week te buiten gaat, maakt niet zo heel veel uit. Alcohol is gewoon slecht voor je gezondheid. Kijk vanavond zelf maar.

Woensdagavond 22.00 op BBC Two
De BBC Horizon documentaire 'Is Binge Drinking Really That Bad?', woensdag 20 mei om 22.00 uur (onze tijd) op BBC Two. Hier vind je de trailer.

Fotocredits: Chris en Alexander van Tulleken met 21 eenheden alcohol, BBC Horizon, Daily Mail
Dit artikel afdrukken