Nederland slacht jaarlijks vele miljoenen varkens. Hun snuitjes, oren en wangen worden in een fabriek tussen Gouda en Rotterdam volautomatisch van de kop getrokken en naar China gestuurd. Dat kan best anders. Vraag: eet jij het?
Tussen Kerst en Oud en Nieuw was ik opnieuw op bezoek bij Brigitte Allue, de Franse varkensboerin én slagerin waar ik hier eerder over schreef. Ik kocht een gevulde varkenssnuit bij haar. Dat zette me aan het denken.
Nederlanders blieven geen vlees waarin het beest herkenbaar is. Fransen zijn daarin wat makkelijker, maar ook hen gaan snuiten, net als staarten, best ver.
Brigitte heeft zo'n 25 snuiten in de week. Ze vult ze zalig en komt ze makkelijk kwijt. Wij kochten er eentje. De gevoelige neus van het varken is gevuld met onder meer kopvlees - net als in Nederlandse worst - en dient als het ware als vel dat je mee kunt eten met een zalig worstje. Toch wordt in een bedrijf in Lekkerkerk het vlees van de kop van vele miljoenen varkens nagenoeg volledig geautomatiseerd klaargemaakt voor export naar China.
In Nederland worden een kleine 15 miljoen varkens per jaar geslacht. Dat komt neer op minder dan 1 snuit per Nederlander. Toch sturen we die snuiten naar de Chinezen. We missen er zelf een heerlijk en hip worstje aan. Snuit is een überlokaal product, want Nederland barst van de varkens.
Vraag: waarom eet je wel andere worst maar geen gevulde snuit? Het is toch zeker in de mode om afval dichtbij huis te verwerken?
Wie zich afvraagt of het lekker is: nou en af! Het is zelfs een goeie champagne waard.
Fotocredits: Foodlogmedia
Dit artikel afdrukken
Nederlanders blieven geen vlees waarin het beest herkenbaar is. Fransen zijn daarin wat makkelijker, maar ook hen gaan snuiten, net als staarten, best ver.
Brigitte heeft zo'n 25 snuiten in de week. Ze vult ze zalig en komt ze makkelijk kwijt. Wij kochten er eentje. De gevoelige neus van het varken is gevuld met onder meer kopvlees - net als in Nederlandse worst - en dient als het ware als vel dat je mee kunt eten met een zalig worstje. Toch wordt in een bedrijf in Lekkerkerk het vlees van de kop van vele miljoenen varkens nagenoeg volledig geautomatiseerd klaargemaakt voor export naar China.
In Nederland worden een kleine 15 miljoen varkens per jaar geslacht. Dat komt neer op minder dan 1 snuit per Nederlander. Toch sturen we die snuiten naar de Chinezen. We missen er zelf een heerlijk en hip worstje aan. Snuit is een überlokaal product, want Nederland barst van de varkens.
Vraag: waarom eet je wel andere worst maar geen gevulde snuit? Het is toch zeker in de mode om afval dichtbij huis te verwerken?
Wie zich afvraagt of het lekker is: nou en af! Het is zelfs een goeie champagne waard.
Fotocredits: Foodlogmedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lavell: bijvoorbeeld (van Robin) "Ik hoef het niet. Bijna alles met huid, hoef ik niet. Dus ook zo'n snuit niet. Laat de Chinezen ze lekker opsmikkelen". Viermaal herhaalt ze dus met stelligheid dat ZIJ het niet lust.
So what?
Maar moet je dat nu expliciet mededelen?
"Als je het niet lust, dan moet je het nog leren" denk ik dan. De eerste pint, de eerste olijf, het eerste witloof, de eerste scherpe peper zijn ook nooit raak. Kinderen moeten dat leren, waar ook ter wereld.
Nick Trachet, kan u een voorbeeld geven van die fierheid en stelligheid waar u het over heeft? Want ik neem dat hier eigenlijk niet waar. Of met andere woorden: ik vind dat u een klein beetje overdrijft.
Bij mijn ouders thuis leerde ik ook dat Sinterklaas echt bestond. Later kwam ik erachter dat dat niet zo was. Ik wil maar zeggen: niet alles wat je van je ouders leert is altijd juist.
Vaak weerkerend in dit soort draden, maar het blijft mij verwonderen:
de fierheid, de stelligheid waarmee sommige reageerders uitdrukken dat zij iets NIET lusten.
Bij mijn ouders thuis leerde ik dat iets niet lusten fout was.
Ach, een slippertje. Holland=Nederland
Flipse, van Holland weet ik het niet maar in de rest van Nederland gaan de afvallen vanouds gewoon in de worst en de fijne vleeswaren. Dus waarom doet men dat niet met die neuzen? Zijn die moeilijker te verwerken of zo?