De Zeeuws-Vlaamse start-up Slowd heeft een huis-tuin-en-keukentoepassing ontwikkeld om het rijpingsproces van groente en fruit te vertragen. De ondernemers keken de kunst af van bijvoorbeeld kiwi- en appeltelers die 'etheenvangers' toevoegen aan containers tijdens overzeese transporten. De 'bewaarkorrels' van Slowd vangen het rijpingsgas etheen af dankzij hun honingraatstructuur en zouden groente en fruit in de ijskast en op de fruitschaal tot 2,5 keer langer houdbaar maken. Dat vermindert de voedselverspilling; jaarlijks gooit een Nederlandse huishouden gemiddeld veel weg aan brood, melk en groenten en fruit. Daartegen hoopt Slowd wat te doen. Of de Slowd-korrels in een huishoudsituatie net zo effectief zijn als in een met één en hetzelfde product gevulde container, zal de praktijk moeten leren. De experts die in Trouw aan het woord komen zijn vooralsnog sceptisch.
Trouw - Deze korrels zijn er om voedselverspilling te voorkomen
  • Deel
Druk af