De Amerikaanse consumentensite voor een 'groene' manier van leven, The Daily Green, meldt dat het gebruik van antibiotica in de biologische fruitteelt volgens plan uitgefaseerd wordt.

Biologisch betekent vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, hormonen en antibiotica. In de regels ten aanzien van biologische producten blijkt dat in de VS biologische (en reguliere) appeltelers het antibioticum oxytetracycline mogen gebruiken tegen een akelige ziekte: fire blight, die in het Nederlands bacterievuur heet.

Bacterievuur is lastig te bestrijden, laat staan uit te roeien. Behandelen van een aangetaste fruitboom met antibiotica kan het enige middel zijn om de boom te redden. De ziekte kan zich razendsnel verspreiden (bijvoorbeeld door bevruchtende insecten) en hele boomgaarden kunnen eraan ten prooi vallen. In de VS wordt het antibioticum met name in het Noord-Westen ingezet - daar is nl. een ander middel niet meer werkbaar doordat bacteriën er resistent tegen zijn geworden.

Vandaag werd bekend dat The National Organic Standards Board het verzoek van een aantal biologische telers om antibiotica te mogen blijven gebruiken tot 2016, verworpen heeft. Er zijn blijkbaar genoeg andere manieren om bacterievuur aan te pakken: 'plantengenetica, sanering, het afzagen van aangetaste takken, stikstof en watermanagement, koper, biocontrole'. Voorstanders van het afschaffen van de antibiotica-ontheffing vinden het tijd deze bestrijdingswijzen - en andere, innovatieve aanpakken - nu maar eens groots door te voeren en te investeren in de verbetering ervan. De pleiters voor het verlengen van de ontheffing stellen dat niets zo goed werkt als een dosis antibiotica. Kwistig gebruik van antibiotica speelt de mensheid het belangrijkste anti-infectiewapen in m.n. operatiekamers uit handen.

Hoe zit het eigenlijk bij ons met het gebruik van antibiotica in de biologische boomgaard?

Fotocredits: Apple tree with fire blight, uitsnede, Sebastian Stabinger
Dit artikel afdrukken