Biologisch betekent vrij van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, hormonen en antibiotica. In de regels ten aanzien van biologische producten blijkt dat in de VS biologische (en reguliere) appeltelers het antibioticum oxytetracycline mogen gebruiken tegen een akelige ziekte: fire blight, die in het Nederlands bacterievuur heet.
Bacterievuur is lastig te bestrijden, laat staan uit te roeien. Behandelen van een aangetaste fruitboom met antibiotica kan het enige middel zijn om de boom te redden. De ziekte kan zich razendsnel verspreiden (bijvoorbeeld door bevruchtende insecten) en hele boomgaarden kunnen eraan ten prooi vallen. In de VS wordt het antibioticum met name in het Noord-Westen ingezet - daar is nl. een ander middel niet meer werkbaar doordat bacteriën er resistent tegen zijn geworden.
Vandaag werd bekend dat The National Organic Standards Board het verzoek van een aantal biologische telers om antibiotica te mogen blijven gebruiken tot 2016, verworpen heeft. Er zijn blijkbaar genoeg andere manieren om bacterievuur aan te pakken: 'plantengenetica, sanering, het afzagen van aangetaste takken, stikstof en watermanagement, koper, biocontrole'. Voorstanders van het afschaffen van de antibiotica-ontheffing vinden het tijd deze bestrijdingswijzen - en andere, innovatieve aanpakken - nu maar eens groots door te voeren en te investeren in de verbetering ervan. De pleiters voor het verlengen van de ontheffing stellen dat niets zo goed werkt als een dosis antibiotica. Kwistig gebruik van antibiotica speelt de mensheid het belangrijkste anti-infectiewapen in m.n. operatiekamers uit handen.
Hoe zit het eigenlijk bij ons met het gebruik van antibiotica in de biologische boomgaard?
Fotocredits: Apple tree with fire blight, uitsnede, Sebastian Stabinger
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ook hier maar even tekst en uitleg: in het verleden was ook in de Nederlandse fruitteelt het antibiotica-middel Streptomycine toegelaten. De toelating is al jaren vervallen en wordt dus ook niet in de gangbare teelt gebruikt. Ik was vorig jaar echt verbaasd dat het in de USA nog wel toegelaten was voor bioteelt. Het is toch wel een middel dat al lang ter discussie stond, ook voor de gangbare teelt. In landen als Duitsland en Zwitserland is het middel in noodgevallen langer toegelaten gebleven. Er is al lang een zoektocht gaande naar alternatieven maar is lastig verhaal. Omdat de gevolgen van bacterievuur groot kan zijn en chemische bestrijding van bacterieën zo al zo al bijzonder lastig is, blijft dit een dreiging. In de warmere teeltgebieden in Europa nog meer dan bij ons. In algemeen in Nederland door scherpe controles en scherpe aanpak (bomen direct rooien en zo) nu vaak goed beheerst maar als weersomstandigheden in een jaar keer erg ongunstig zijn dan kan het ook zo maar weer eens echt toeslaan.
Dick, weet zo niet of antibiotica op grote schaal in de gangbare teelt gebruikt worden. Wel dat het een verdraaid handig middeltje is bij o.a. weefselkweek van planten, en daaraan gelinkt: genetische modificatie. Antibiotica is in deze een puur selectie middel: van veel antibiotica gaan planten ook (!) dood, tenzij er een antibioticaresistentiegen in zit, vandaar dat het (in het verleden, nu steeds minder) vaak als selectiemiddel gebruikt is om gemodificeerde plantencellen op te sporen en uit te kweken (bij GM wordt een koppelconstruct met het gewenste gen en een antibiotica resistentie gen ingebracht in dat geval). Daarnaast zal het me niets verbazen als een aantal van de hierboven beschreven oplossingen die onder 'biocontrole' vallen ook antibiotica produceren, en hier hun grootste effect aan ontlenen (vraag wordt dan: weten we welke biocontroles in de (bio)teelt gebruikt worden en waarop hun werking berust?) In mijn post bij #6 kunnen bacterien btw beter vervangen worden door micro-organismen. Dus bij planten wordt antibiotica gebruikt in weefselkweek (veelal bij GM -methoden) en waarschijnlijk bij biocontrole met (micro-)organismen. Directe toepassingen van puur antibiotica in het open veld weet ik niets van (mest buiten beschouwing gelaten).
Hendrik, jij weet er vast van allen hier het meeste van: waar en waarom worden antibiotica in plantaardige nog wel gebruikt?
Antibiotica lijkt een vies woord. Maar bedenk wel dat het veelal door bacteriën geproduceerd wordt om andere bacteriën op achterstand te zetten. Antibiotica is in deze geen probleem, maar eenzijdig gebruik en afhankelijkheid ervan wel;)
Antibiotica in volleveldsgroenteteelt heb ik nog nooit van gehoord, zowel gangbaar als bio. Ik neem aan dat het alleen in de US is toegestaan.
Staqat in ieder geval niet op de lijst van wat Skal goedkeurt hier te vinden
Bacterievuur, ook wel perevuur genoemd is een bacterie. Zo'n 20 jaar geleden was er hier in Flevoland even paniek over het optreden van de ziekte. Dat bleek redelijk mee te vallen. Wel komt ongeveer iedere 5 jaar een controleur langs (heeft niets met bio te maken) die langs de windsingels van de boerenerven loopt om te zien of er bacterievuur aanwezig is in bomen of struiken die de bacterie ook kunnen dragen. Indien aanwezig dan het verzoek die bomen om te zagen.
Dit is met name zo omdat hier veel fruitbomen gekweekt worden en het gebied daarom de status bacterievuurvrij wil (moet?) hebben.