De PvdA vindt dat de overheid de vleesconsumptie moet ontmoedigen en pleit voor invoering van een vleestaks. Fractievoorzitter Samsom was altijd al voorstander van een vleestaks, maar kon zijn partij hier eerder nog niet van overtuigen. Op 11 februari overhandigde Varkens in Nood een petitie voor accijns op vlees, waar meer dan 67.000 mensen voor tekenden, aan staatssecretaris Van Dam. Nu is ook de fractie overtuigd van een vleestaks, zo blijkt uit een schriftelijke gedachtewisseling met het kabinet.
Ontmoediging van vleesconsumptie
In de brief aan de regering gaat de PvdA fractie uitgebreid in op de nadelen van de vleessector. De PvdA-leden willen meer sturing vanuit de overheid om de veehouderij te verkleinen en de negatieve gevolgen voor mens, dier en milieu te beperken. Ze zijn van mening dat de consumptie van plantaardige eiwitten beter is dan de consumptie van vlees en andere dierlijke producten. Tot nu toe werd er vaak gewezen naar de markt, die de oplossing zou moeten bieden. Daar komt de PvdA nu op terug en wijst er o.a. op dat de grote vraag naar biologisch vlees geen groter aanbod tot gevolg heeft. De markt werkt dus niet altijd even goed. De fractieleden denken dat een vleestaks een goed middel kan zijn om de vleesconsumptie te ontmoedigen en vragen het kabinet in hun brief om een reactie.
Petitie accijns op vlees
Op 11 februari overhandigde Varkens in Nood een petitie voor accijns op vlees aan staatssecretaris Van Dam. In een paar maanden tijd tekenden meer dan 67.000 mensen voor dit voorstel. De petitie kreeg veel media-aandacht en heeft ongetwijfeld geholpen de PvdA te overtuigen van het maatschappelijk draagvlak voor een accijns op vlees. Varkens in Nood is verheugd met deze omslag binnen de PvdA. De opbrengst van een vleestaks kan gebruikt worden voor herstructurering van de varkenssector en de ontwikkeling van innovatieve vervangers van vlees, zuivel en eieren.
Ik geef u wat eenvoudig weergegeven feiten:

Vraag aan Foodlog: gaat zo'n vleestaks opleveren wat de PvdA en Varkens in Nood ervan verwachten, te weten een betere Nederlandse veehouderij?
Fotocredits: 1Vandaag/Foodlog Media, Stroom
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Daar ben ik blij om, want met altruïsme gaan we het niet redden. Met beter verdelen vermoedelijk wel. Of kan dat alleen maar als je het aantal aanpast? 7, 5, 3 miljard?
Jan Peter, om de effecten van vergrijzing tegen te gaan, was ik - gedreven door altruïsme - van plan mijn plek op aarde te gunnen aan een ander. Na het lezen van jouw laatste reactie, heb ik mijn voornemen iets aangepast.
Waarom?
Om even voor Dick B te antwoorden #149 , vindt hij vast niet erg: " De enige die het recht heeft om over te blijven is Jack van Messel".
Dick, het was vals. Ik geef het toe. Wat ons vooral verraste is dat niemand een kik gaf. Pas toen jij het deed (laat) werd het duidelijk. Het zou ook absurd zijn en laat zien dat het promoten vers bijna geen verschil maakt. Dat terzijde.
Nu een vraag. 10 biljoen voor 10 miljoen. Is dat redelijk? Nog een vraag: wat zijn de kosten voor stikstof-vervuiling en die van fosfaatuitspoeling bij ongewijzigd beleid per 2050?
En voor je over 'extrapolaties!' begint: dat zijn jouw cijfers ook.