Wat eten we over 50 jaar? Doe eens een voorspelling over waar de voedseltransitie, waar we nu volop inzitten, gaat eindigen. Die vraag legde het weblog Outside voor aan een vijftal deskundigen.

Samengevat, zegt de auteur, kunnen we dit verwachten: “Je eten is perfect toegesneden op je genen en wordt bereid door een robot-chef. Je keuken staat vol gezonde vetten en lokale producten en je hebt al decennia geen calorieën meer geteld. De eer voor je langere leven gaat naar je dokter, die je je medicijn voorschreef: verse producten. En het merendeel van je eiwitten komt van insecten.”

Alle antwoorden
De Britse arts, schrijver en culinair deskundige Stuart Farrimond ziet twee kampen ontstaan. De ene groep gaat voor ‘the fix’, de oplossing. Zij willen ‘processed food met alle antwoorden’. Ze doen een DNA-test en laten daar gepersonaliseerde voedingsplannen op afstemmen. Ze nemen sportpillen die aangeprezen worden als ‘verbeterde supplementen’ en ze doen aan ‘biohacking’, alles meten en controleren in hun lichaam.

Het andere kamp moet hier allemaal niets van hebben, denkt Farrimond. “Zij willen natuurlijk, onbesmet, biologisch, en terug-naar-de-natuur voeding.” Ze denken aan het milieu en eten producten die met technologie zijn verbeterd en goed zijn voor hun gezondheid zowel als voor de planeet. De koolstofintensieve vleesindustrie wordt vaarwel gezegd en verruild voor een industrie met een lage milieubelasting, die van eiwitpoeder van insecten.

Boter
Een andere deskundige, schrijver en voedingscoach Elyse Kopecky, voorziet geen raar genetisch of hoog technologisch eten. Als adviseur van atleten denkt zij dat vetten de voorkeur krijgen als ‘health food’. “Boter is een gezondheidsproduct,” zegt ze, “met een grotere dichtheid van nutriënten dan boerenkool.” Ze baseert zich op eigen ervaring als atleet en op haar samenwerking met marathonkampioen Shalane Flanagan.

Hoogleraar voedingskunde Tim Griffin van Tufts University in Massachusetts denkt dat duurzaamheid alles van ons eten gaat bepalen, de productie, het kopen en het bereiden. “We denken niet: ‘wat ga ik vanavond eten’, maar ‘wat ga ik vanavond eten en wat is daarvan de invloed op X, Y en Z.’” Het bewustzijn over wat er gebeurt in ons voedselsysteem zal van grote betekenis worden voor het beleid. Voedselverspilling neemt nu al af door ander gedrag van consumenten. Duurzaamheid zal ook in de officiële voedingsrichtlijnen terechtkomen, zoals het advies om meer te bewegen dat al is.

Medicijn
Amerikanen in de lagere inkomensklassen zullen van hun artsen gezonde voeding op recept krijgen, voorspelt Monica Mills, directeur van Food Policy Action, een activistische organisatie die ijvert voor betaalbaar gezond voedsel voor wie dat niet kan betalen. Amerika moet af van het subsidiëren van boeren die mais en tarwe verbouwen (de basisingrediënten van ongezonde voeding) en geld uittrekken voor kleinschaliger landbouw van gezondere producten. “Voeding is medicijn,” zegt zij, net als die oude Griekse dokter Hippocrates alweer 25 eeuwen geleden.
Dit artikel afdrukken