Wie at oesters? Want die mogen. Ze zijn überduurzaam, zoals de puzzelaars van de Volkskrant dankzij Foodlog inmiddels allemaal weten. Of at u toch maar vega, omdat ze zeggen dat dat nog beter is?
En wie at foie gras? Of kalf? En wie aardbeien? En wie .... helemaal groen. Gewoon een sneetje roggebrood met een plakje kaas, een appeltje en een mandarijntje?
En wie koos voor biologisch omdat het Kerst is? Wie voor biologisch-dynamisch omdat biologisch te gewoon is?
En wie nam eindelijk MSC in plaats van gewone vis? En wie ging naar AH omdat daar alleen maar sterrenvarken te koop is én het bovendien verwerkt is in de kant-en-klare gerechten van Jamie Oliver.
Wie at kant-en-klaar van Jamie? Of van Délicieux van de Lidl? En wie kookte alles zelf en ging naar een bijzondere markt of een bijzondere winkel om daar iets heel bijzonders op te halen?
At u thuis, bij vrienden of familie? Of in een restaurant?
Wie rekende op de markt ditmaal € 10 af voor zijn zalige Noordzee-krabbenpoten, terwijl die een maand geleden nog maar die schandalige € 5 kostten?
Enne ... dronk u er wijn bij? Had u een gemillésimeerde champagne vooraf of een ordinaire ploef uit Italië? Of bier? Of biologisch appelsap? Of juist iets 'duurzaams'?
Hebt/had u kazen na? Kwamen ze van ver of uit de streek? En had u daarna nog iets me slaafvrije chocolade? Of vind u dat je met Kerst eindelijk eens gewoon mag ETEN!
Don't be shy en maak er hier een dol feest van.
We wensen u lekkere en vooral blijmakende Kerstdagen!
Fotocredits: @helie, uitsnede, Bas Boerman
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mijn (onze) kerst bevat veel minder luxe dan de hieronder beschreven.
Het voorgerecht;
-Kippensoep van versgetrokken bouillion
-2 hartige taarten,een zonder en een met vlees(daarbij is dit vlees een blik magere ham van de Jumbo)zelfgemaakt.
Hoofdgerecht;
-kalkoen uit de oven
-aardappelblokjes ,zelfgemaakt,rostirondjes van Aviko,witlofsalade met bleekselderij,peer en feta
-boontjes,tuinboontjes,broccoli
-peertjes in rode wijn,citoenschil,kaneelstokjes,en suiker(zelfgemaakt)
dessert;
Ijstaart van de Jumbo
Ik ben zelf wel van de biologische producten en lekkere liflafjes,maar de familie van mijn man proeft het verschil niet eens,dus daar doe ik niet eens meer moeite voor.Bovendien een maaltijd voor 18 personen bereiden is behoorlijk intensief en dan moet je concessies doen.
En ,de wijn kwam uit Californie,een beetje licht maar de familie vond hem prima.
Een beetje laat, maar deze wilde ik u toch niet onthouden (op het gevaar af dat Robin het een truttenmenu vindt)....
-Gegratineerde Label Rouge oesters (crème fraîche, draadje safraan, zeewiervlokjes, peper en een beetje Gruyère eroverheen) + Witte Carignan 2010
-Groene salade met gerookte eendeborst + Rode Buzet 2008
-Amuse (panacotta van brocoli met anchoiade met een vleugje truffel)
-vanbinnenuit ontbeende en daarna opgevulde (varkensgehakt, noten, kastanjes en boleten) Label Rouge parelhoenkapoen uit de oven + Côtes du Rhone (Guigal) 2006
-Kaas + Rasteau (Côtes du Rhone/Vaucluse) 2010
- Huisgemaakt nougatine ijs + Floc de Gascogne rosé
Was niet verkeerd, al met al.....
Kerstavond met familie doorgebracht. Allen hadden een gang gemaakt. Amuses met hollandse garnalen, tonijn en een zalmmousse, salade met geitenkaas en pecannoten, gekonfijt konijnenboutje met op zijn beurt in sinaasappelsap gekonfijte venkel, hertenstoof met spruitjes en pommes amandes, chocolademousse. Heel veel dus maar dat krijg je als meerderen een gang maken. Eerste kerstdag alleen eendenfilets met zuurkool.
Tweede Kerstdag de kinderen en kleinkinderen te gast: Pompoensoep met sinaasappel, eendenborstfilet met sinaasappelgelei, gehaktbrood (scharrelgehakt) met pecannoten en abrikozen, broccoli en frites van rode aardappelen. IJs toe. Ik geef toe: veel sinaasappel maar ja, dat vinden kinderen nu eenmaal lekker. De kleintjes taaiden overigens na de tweede gang al af.
Ik zit trouwens nog steeds aan de kliekjes :-)
Gisteren het voorgerecht gemaakt: bloemkoolkoekjes en coquilles op een bedje van rucola/veldsla, met yoghurtdressing met komijn en granaatappelpitjes. De coquilles gevonden bij de visboer op de markt, hij had ze helemaal in de schelp maar ik heb de diepvriesvariant uit de Stille Oceaan genomen - hoe houd je coquilles in leven? Oesters mogen best een week of zelfs 2, maar die zitten dan ook potdicht, deze St-Jacobsschelpen houden dat volgens mij niet....
Mijn moeder maakte fazant met zuurkool, mijn schoonzusje de chocoladetaart.
Vandaag zorgde ik voor de soep, de bloemkoolsoep uit het boek Comfortfood van Janneke Vreugdenhil. Voor de garnering: ja, weer coquilles, en yoghurt, heerlijke combi! Daarna gourmetten met keurslagervleesjes en als toetje een heuse drilpudding, ook van Janneke: spicy mandarin jelly. Volgende keer met 'verse' gelatine, dan houdt ie vast beter!
#12. Met een ster bezorg je de dierenbescherming ook een goede kerst. Vooral op het financiele vlak dan want zelf eten ze waarschijnlijk geen vlees.